’’U Radoičiću vide srpsko jedinstvo, a njega iza svakog drveta’’

Izveštaj o radu Kancelarije za Kosovo i Metohiju usvojen je juče na skupštinskom odboru, a osim o Izveštaju i toku pregovora Beograda i Prištine govorilo se i o listi za sankcije Sjedinjenih Američkih Država. Političari sa Kosova posebno su branili potpredsednika Srpske liste Milana Radoičića koji se na toj listi nalazi.

Sednica odbora za Kosovo i Metohiju koja je juče održana je počela predstavljanjem aktivnosti Kancelarije u godini koja ističe. Za 2021. godinu opredeljeno je oko sto miliona evra.

„Od sredstava budžeta Republike Srbije, zaključno sa 30 novembrom 2021. realizovano je 7.802.942.000 dinara, odnosno 65 posto pošto decembar još traje“, rekao je Igor Popović, pomoćnik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Sednica je nastavljena zveštajem o dijalogu u Briselu. Ove godine održano je 9 sastanaka Beograda i Prištine. Dva na visokom političkom, 4 na ekspertskom nivou i 3 sastanka radnih grupa. Dijalog otežava to što Priština odbija da razgovara o tehničkim pitanjima, poručuju iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

„Sada se suočavamo sa vlastima u Prištini koje nameravaju da sledeći referendum 16. januara 2022. godine opstruišu, direktno ili indirektno. Možda čak i jednostranim akcijama upućivanja ROSU na sever Kosova“, rekao je Miloje Zdravković, v.d. direktora Kancelarije za koordinacione poslove u pregovaračkom procesu sa Prištinom.

Cilj da se Radoičić trajno protera sa KiM

Stiglo se i do liste američkog ministarstva finansija sa 16 pojedinaca i 24 kompanije kojima su uvedene sankcije. Političari sa Kosova ukazali su da je na njoj neopravdano i potpredsednik Srpske liste Milan Radoičić.

Cilj je, veruju, da se on ukloni iz političkog života Srba sa Kosova i Metohije.

„…I da se trajno protera sa Kosova i Metohije. Mislim da im je krajnji cilj napad na našu državu i našeg predsednika Aleksandra Vučića“, rekao je Vučina Janković, načelnik Kosovskomitrovačkog okruga.

„Da se oni koji dole najviše vrede i koji mogu najviše glasova da skupe… i ono što Milan Radoičić može na jednoj kafi da skupi u Kosovskoj Mitrovici, Đilas sa pola Srbije ne može, na najvećem mogućem mitingu“, kazala je Danijela Vujičić, poslanica Srpske napredne stranke u Skupštini Srbije.

„Oni u Milanu Radoičiću vide srpsko jedinstvo. I kao što smo imali prilike da vidimo u pretposlednjem napadu specijalaca na sever Kosova i Metohije, što je predsednik Vučić i rekao, iza svakog drveta su videli Milana Radoičića“, ističe Ljubomir Marić, poslanik Srpske napredne stranke u Skupštini Srbije.

Skupštinski odbor je usvojio izveštaj Kancelarije za Kosovo i Metohiju. Predsednik ovog odbora je izrazio zabrinutost zbog moguće destabilizacije situacije na Kosovu i pozvao na sinhronizovanu državnu akciju na međunarodnom planu.

Izvor :
N1