U Prištini najavljuju nove mere prema proizvodima iz centralne Srbije

Ministarka industrije, preduzetništva i trgovine u Prištini Rozeta Hajdari najavila je mogućnost uvođenja mera protiv konditorskih proizvoda iz centralne Srbije, radi, kako je navela, zaštite lokalnih proizvođača od uvoza.

Hajdari je na konferenciji za medije u Prištini rekla da na Kosovu odavno postoji zakon, ali da se ne sprovodi, kako bi zaštitio lokalne proizvođače, u situaciji enormno povećanog uvoza.

„Proizvodi koji se uvoze na teritoriju Kosova imaju enorman porast i štete domaćim proizvođačima. U zaključku, kako kažu u trgovinskom resoru, vidi se da je došlo do povećanja uvoza iz Srbije, za razliku od prošle godine. Izvoz Kosova je samo jedan odsto u 2020. i sada u 2021. Preduzećemo mere protiv konditorskih proizvoda kao što su keks i slatkiši koje proizvodi Srbija, jer su ti proizvodi imali enormno povećanje uvoza. Pogledaćemo dokaze i onda ćemo odlučiti o merama“, navela je Hajdari a prenose mediji u Prištini.

Hajdari je prošlog meseca saopštila da je vlada u prištini donela odluke o antidamping merama zaštite protiv životinjskog i živinskog koncentrata i građevinskih blokova proizvedenih u centralnoj Srbiji.

„Jedna odluka nameće antidamping meru od tri centa po kilogramu na uvoz životinjskog i živinskog koncentrata iz Srbije. Druga odluka nameće antidamping meru od tri centa za jedinicu građevinskog bloka poreklom iz Srbije“, navela je tada Rozeta Hajdari.

Izvor :
RTV KIM