U ponedeljak protest radnika KBC-a u Gračanici?

Grupa zdravstvenih radnika  Kliničko bolničkog centra Priština sa sedištem u Gračanici održaće u ponedeljak 24.01.2022. godine u 10 časova, protest ispred sedišta ove ustanove u Gračanici, potvdio je za Medija centar jedan od organizatora protesta koji je želeo da ostane anoniman.

„U ponedeljak ćemo održati protest, jer su uslovi rada postali nepodnošljivi. Počev od neadekvatnih uslova u objektima, do toga da već 20 godina nemamo organizovan niti plaćen prevoz. Radno vreme nam je 12-24-12-48 ( 12 rad, 24, odmor, 12 rad, 48 odmor). Tražimo pre svega da nam se vrati radno vreme koje je bilo do pre par meseci, a to je 24-72 ( 24 rad, 72 odmor ). Staro radno vreme je važno pre svega zbog kvaliteta rada, ali i lakše organizacije dolaska i odlaska s posla, posebno za radnike koji žive u centralnoj Srbiji, Štpcu i drugim mestima van Gračanice. O svemu ovome smo pre oko mesec dana obavestili Kancelariju za KIM,  zatim naš Sindikat, kao i Granski sindikat zdravstva i socijalne zaštite „Nezavisnost“ koji je o našim problemima obavestio Ministarstvo zdravlja Republike Srbije. Međutim do danas ovaj problem nije rešen.  Ovde je srednji kadar diskriminisan, jer lekarima nije promenjeno radno vreme, već samo drugim radnicima. Da ne govorimo o tome da su naše kolege iz Gračanice odlazili u kovid bolnicu u Batajnici na ispomoć, a plaćeni smo 15 odsto od plate, a naše kolege iz centralne Srbije po 30 odsto. Da ne govorim o tome da je i zgrada Uprave KBC-a, već mesec dana bez struje, jer je struja isključena zbog neplaćenih računa. Agregat iz bolnice radi do 15 sati za upravnu zgradu, a nakon 15 časova portir se bez struje smrzava“, navodi izvor Medija centra.

Medija centar pokušao je da o ovim navodima razgovara sa dirketorom KBC-a u Gračanici Bratislavom Lazićem, ali je i posle više pokušaja njegov telefon bio nedostupan.

Izvor :
Medija centar Čaglavica