U Peći otvoreno Postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda, koje je sufinansirala Nemačka

Ambasador Nemačke na Kosovu Jern Rode juče zajedno sa premijerom Aljbinom Kurtijem, švajcarskim ambasadorom na Kosovu Tomasom Kolijem, gradonačelnikom Peći Gazmendom Muhadžerijem i direktorom Hidrodrinija Agronom Tiganijem otvorio novo Postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda u Peći.

U saopštenju nemačke ambasade se navodi da su Nemačka preko KfW-a, Vlada Kosova, Vlada Švajcarske i Opština Peć sufinansirali ovaj projekat, čiji ukupni troškovi iznose 25 miliona evra, a da je Nemačka doprinela projektu je sa devet miliona evra.

„Ovo postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda će pomoći da reka Bistrica bude čistija. Njegovi efekti neće biti ograničeni samo na Kosovo, već će pomoći da se obezbedi voda za piće čak i u susednoj zemlji Albaniji. Stoga je ovaj projekat savršen primer za efikasno prekogranično upravljanje vodama za ceo region, region koji je sve više pogođen degradacijom životne sredine. Ovaj projekat vidimo kao deo naše snažne posvećenosti Kosovu na njegovom putu ka Evropi. A ovo je samo još jedan korak u tome da kosovska jezera i reke postanu čistiji. Razni drugi projekti koji imaju za cilj poboljšanje kvaliteta vode na Kosovu su u toku!“, rekao je ambasador Nemačke na Kosovu Jern Rode na svečanom otvaranju.

U saopštenju se dodaje da je realizovani projekat za izgradnju i otvaranje fabrike otpadnih voda uključivao zamenu i popravku kanalizacione mreže, izgradnju postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, institucionalni razvoj, obuku i mere podizanja svesti.

“Realizacija ovog projekta će poboljšati kvalitet reka i jezera, kao i podzemnih voda i doprineti zaštiti životne sredine na Kosovu. Preko 80.000 građana samo u regionu Peći imaće koristi od postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda”, zaključuje se u saopštenju.

Izvor :
Medija centar Čaglavica