U opštini Gračanica povećan broj slučajeva nasilja u porodici

Danas je održana osma redovna rednica Odbora za zajednice opštine Gračanica. Glavne teme bile su bezbednosna situacija na teritoriji opštine Gračanica i informacije Odeljenja za obrazovanje i kulturu o početku školske godine.

O bezbednosnoj situaciji na teritoriji opštine Gračanica govorila je službenica u Policijskoj stanici u Gračanici Svetlana Kapetanović. Prema njenim rečima bezbednosna situacija u ovoj lokalnoj samoupravi je stabilna. Međutim, navela je da poslednjih meseci broj prijavljenih slučajeva nasilja u porodici u porastu.

„Avgusta meseca smo imali sedam krađa, osam teških krađa i tri slučaja nasilja u porodici. Što se tiče nasilja u porodici mogu da kažem da je u porastu. Nekad ima više nekad manje, ali sada je mnogo više u odnosu na period Kovida 19. Sada ima viša prijavljivanja slučajeva nasilja u porodici bez obzira na versku nacionalnu, etničku pripadnost. Imali smo i 21 saobraćajnu nezgodu. Na prošlom sastanku sam govorila da mi radimo samo saobraćajne nezgode sa materijalnom štetom, ostale nezgode sa povređenim licima i poginulim licima radi Regionalna saobraćajna jedinica policije, regiona Priština. Izrečene su 483 saobraćajne kazne i oko 20 kazni za remećenje javnog reda i mira“, navela je Kapetanović.

Ona je uputila i apel poljoprivrednicima da se uzdrže od paljenja žetvenih ostataka i rastinja.

„Imali smo radnu grupu za požare, informisani ste preko medija da smo jednostavno došli do zaključka da nema tolerancije, jer taj što je to paljenje opasno po život i imovinu građana nego i po samu životnu sredinu“, navela je Svetlana Kapetanović.

Kapetanović je govorila i problemu Jalovine. Podsetimo, pre tri dana jak vetar je gotovo ceo dan raznosio prašinu sa jalovišta rudnika u Kišnici po čitavoj Gračanici, što je izazvalo nezadovoljstvo meštana.

„Ovih dana smo imali prijavljivanje problema Jalovine. Videli ste i sami kakva je bila situacija. Mi smo pre četiri, pet godina radili izveštaj o kritičnim mestima uz punu odgovornost policijske stanice Gračanica, gde smo naveli Jalovište kao problem. Pisali smo, uzimali smo od opštine šta su oni po tom pitanju radili, ali jednostavno to je sve pod Ministarstvom za rudarstvo i energetiku“, navodi ona.

Informacije Odeljenja za obrazovanje i kulturu o početku školske godine članovima Odbora predstavila je direktorka Brankica Nićić.

„Sve škole su na vreme počele sa svojim radom, bez nekih većih problema. Imali su neke promene u smislu satnice, prevoza, neke drugačije satnice u samoj orgnanizaciji rada, ali to nije uticalo na to da dođe do bilo kakvih problema što se tiče same organizacije i početka školske godine. Takođe smo dobili i informaciju da su škole spremne za početak grejne sezone, mislim da za sada većih problema što se samih škola tiče nema, bar smo takve informacije dobili od direktora tih institucija. Videli smo da su deca 1.septembra krenula u školu i da se sve odvija po planu i programu kako je bilo predviđeno planovima“, kazala je Brankica Nićić.

Svetalana Kapetanović dodala je i da su pripadnici policijske stanice u Gračanici  pre početka školske godine sa predstavnciime opštine obišli sve prilaze školama na teritoriji ove lokalne samouprave. Primetili su, kaže, da na pojedinim deonicama u blizini škola nema obeležene saobraćajne signalizacije. Kao posebno osetljivu tačku navela je školu u Dobrotinu.

 „Signalizacija negde postoji negde ne postoji, negde je vidljiva negde nije vidljiva. Sve smo to pogledali. Koliko sam primetila počelo se sa radom, ispred pojedinih škola je dobro označeno – Gušterica i Preoce, tako je odlično odrađena signalizacija popravljena je. I u Livađu takođe, dok u Dobrotinu iako je loša signalizacija ne znam da jedan jedini znak postoji. Apsolutno ništa nije urađeno, a na takvom mestu je škola da je baš rizično s obzirom da je sa jedne strane predškolsko i vrtić a s druge velika krivina“, navela je Kapetanović, te najavila predavanja o bezbednosti u saobraćaju koja će biti održana u školama.

Osmoj redovnoj sednici Odbora za zajednice prisusvovali su i pripadnici KFOR-a.

Izvor :
Medija centar Čaglavica