U Mitrovici statua Ademu Jašariju, a u Peći Ibrahimu Rugovi

Na godišnjicu nezavisnosti, postavljene su statue figurama koje identifikuju dva pokreta koja su dovela do proglašenja nezavisnosti. U centru Mitrovice svečano je otkrivena statua komandanta OVK Adema Jašarija, a u Peći predsednika Ibrahima Rugove.

Za 16. godišnjicu nezavisnosti, opština Mitrovica i opština Peć odale su počast ličnostima sa kojima se poistovećuju dva pokreta koja su utrla put proglašenju državljanstva Kosova.

U gradu Mitrovici svečano je otkrivena statua komandanta Oslobodilačke vojske Kosova Adema Jašarija. Postavljena je na trgu koji nosi ime legendarnog komandanta.

Mnogi građani okupili su se da vide najnoviju statuu svog grada.

Bedri Hamza, gradonačelnik Mitrovice, rekao je da se postavljanjem statue odaje počast žrtvi porodice Jašari.

„Žrtva porodice Jašari simbolizuje i sintetiše istoriju svih kosovskih porodica za slobodu i nezavisnost. Žrtvovanje ove porodice na čelu sa komandantom Ademom Jašarijem pokrenulo je istoriju u dva pravca: Na nacionalnom nivou sa najvišim stepenom hrabrosti, patriotske hrabrosti koja je suštinski uticala na rast Oslobodilačke vojske Kosova. Na međunarodnom planu, porodica Jašari je svojom žrtvom pokrenula mehanizme međunarodnih država“, rekao je on.

Ceremoniji otkrivanja statue prisustvovali su i članovi porodice Jašari.

„Mi slavimo 16. godišnjicu države Kosovo. Pre svega, čestitam nezavisnost svima i svim Albancima gde god da su na Kosovu i van njega, a takođe i septembar. Uživajmo zajedno u njima“, rekao je Rifat Jašari, član porodice Jašari.

A u Peći, u Parku mira, otkrivena je statua pokojnog predsednika Ibrahima Rugove. Za početak ove ceremonije, očekivali su se predsednik Demokratske lige Ljumir Abdidžiku i delegacija stranke koji su kasnili 35 minuta.

Po dolasku, Abdidžiku je građanima Peći rekao da je postavljanje statue u gradu gde je predsednik Rugova završio srednjoškolsko obrazovanje – priznanje Republici.

„Rugovistička politika, suočena sa vojnom i genocidnom represijom Srbije, postala je poziv za međunarodnu intervenciju naših saveznika, SAD i zemalja u Evropi. Otpor Albanaca, zapadna alijansa krunisana vojnom intervencijom NATO-a, kao i sloboda i nezavisnost samog Kosova – nose pečat Ibrahima Rugove“, kazao je on.

Članovi porodice predsednika Rugove bili su zadovoljni statuom koju je napravio vajar Gezim Murići.

Njegov sin Uke Rugova ocenio je da je ovo poseban trenutak za porodicu.

„Uživajmo u ovoj statui svi zajedno. „Neka Bog nastavi da blagosilja Republiku Kosovo i njen divni narod i pre svega nastavi da blagosilja istinske prijatelje Republike Kosovo, Sjedinjene Američke Države i evropsku zajednicu“, naveo je on.

Pored postavljanja statua, godišnjica nezavisnosti u Mitrovici i Peći obeležena je i svečanim sednicama skupština opština i kulturnim aktivnostima.

U Mitrovici je otvorena izložba sa fotografijama iz trenutaka proglašenja nezavisnosti, a u Peći svečana izložba „Ulpijana 5 plus 1”.

Izvor :
Kossev, Koha