U manastiru Sveti Arhangeli kod Prizrena proslavljena hramovna slava

U manastiru Svetih Arhangela kod Prizrena proslavljena je hramovna slava. Svetu arhijerejsku liturgiju služio je vladika raško-prizrenski Teodosije zajedno sa arhimandritom Partenijem iz Soluna i više sveštenoslužitelja iz raznih eparhija SPC.

Liturgiji su prisustvovale i pomoćnice direktora kancelarije za KiM Milena Parlić i Jelena Stojković kao i veliki broj vernika kojima se vladika obratio besedom u kojoj je poručio da treba da se trudimo da ne činimo greške i ono što je protivno Bogu i njegovoj zapovesti.

“Neka je srećan i Bogom blagosloven današnji praznik, da nas sveti Arhangel Gavrilo čuva najviše od nas samih, da ne činimo greške, da ne činimo ono što je protivno Bogu i Njegovoj zapovesti, da ostanemo ono što smo uvek bili, verni Bogu, verni rodu našem i ovoj zemlji svetoj koju smo primili u nasleđe i koju treba da sačuvamo braćo i sestre, ne da se nje odreknemo. Oni koji dedovinu svoju i očevinu i sve nasleđeno prodaju oni se odriču ove zemlje, da li su svesni toga? I ne samo da su oni pogrešili nego su zatvorili vrata za sve svoje potomke u buduće. Ima nešto što ne smemo nikada da uradimo pa i ako smo gladni, i ako smo žedni ili smo u opasnosti Bog će nam pomoći ali ako grešimo onda nam ni Gospod neće pomoći jer Gospod neće da naruši našu slobodu. On nas pušta da slobodno izaberemo hoćemo li služiti dobru ili zlu, hoćemo li biti sa dobrim andjelima ili sa onima koji su pali i koji su zlo i mrak u ovome svetu”, rekao je vladika Teodosije u svojoj besedi.

Nakon svete liturgije prerezan je i slavski kolač koji su pripremili domaćin slave iguman manastira o. Mihailo zajedno sa bratijom, a zatim je u konaku pripremljena „trpeza ljubavi“ za sve prisutne vernike.

Izvor :
Radio Gorazdevac