U Gračanici niču objekti nepoznate namene: Nelegalna gradnja budi sumnju građana

Sever Kosova se u javnosti često predstavlja kao sredina pogodna za nelegalne aktivnosti. Po dolasku albanskog gradonačelnika stopirani su radovi na više infrastrukturnih objekata u Kosovskoj Mitrovici koje finansira Republika Srbija, uz objašnjenje da je reč o – nelegalnoj gradnji. U međuvremenu, na jugu, u opštini Gračanica, koju Srbi nisu napustili, niču objekti nepoznate namene koji, izgleda, nikome ne smetaju.

Traka koja označava zabranu dalje gradnje u severnoj Mitrovici. Postavili su je nadležni iz opštine koju predvodi Erden Atić a nakon što su Srbi napustili institucije. Nastavak gradnje zabranjen je za objekte koje finansira Republika Srbija.

„Ovo je zgrada Univerziteta u Kosovskoj Mitrovici gde su novoizabrani gradonačelnici doneli odluku o tome da se stopiraju radovi, da se stopira izgradnja, kako studentskog centra, tako i zgrada koja služi za socijalno nezbrinute osobe, da bi se rešilo njihovo stambeno pitanje“, priča Milija Biševac iz Srpskog narodnog pokreta.

Dok opštinsko rukovodsvo na severu sprečava dalju gradnju infrastrukturnih objekata od značaja za život građana, na jugu, u opštini Gračanica, trake za zabranu nelegalne gradnje nema.

„Dobar dan, evo traku sam za gradonačelnicu doneo i to je to. Samo joj predajte, samo kratko, to je poklon…“, čuje se Branimir Stojanović koji ulazi u zgradu opštine i nosi traku.

Već neko vreme građani i opozicioni političari u opštini Gračanica ukazuju na objekte koji niču na poljoprivrednom zemljištu i na lokacijama gde im mesto nije, a čija namena često nije ni poznata.

„Opštinska inspekcija je dužna, da kada zaustavi radove, postavi traku, čije skidanje je, zapravo krivično delo. Zato smo danas došli da postavimo vrlo jasno pitanje zašto se ne postavlja traka i zašto se ne zaustavlja gradnja“, pita Stojanović.

Na pitanja zainteresovanih gradonačelnica Ljiljana Šubarić je uglavnom ćutala, a opština Gračanica je često umesto odgovora iznosila optužbe. Priznaju, ipak, da nelegalne gradnje ima.

Koje konkretne procedure su preduzete, dokle se stiglo sa procesom, da li je neko snosio posledice? Da li su zapečatirani objekti koji se nelegalno grade i postavljene trake? Pitali smo opštinu Gračanica.

„Svi objekti koji su nelegalno započeli gradnju, procesuirani su na sledeći način: konstatacija stanja na terenu sa nalogom da se započne procedura dobijanja građevinske dozvole i momentalna obustava svih aktivnosti. Objekti koji nisu ispoštovali obustavu, procesuirani su na sledeći način: mandatna novčana kazna, postavljanje trake, pokretanje postupka pred nadležnim sudom i donošenje rešenja o rušenju. Određeni broj objekata je ispoštovao nalog o obustavi i u međuvremenu započeo proceduru dobijanja dozvole. Investitori objekata kojima je uručeno rešenje o rušenju, podneli su žalbu Prvostepenoj opštinskoj komisiji.
Nakon pristizanja odluke od strane komisije sprovešće se dalja procedura“, odgovorili su iz te opštine.

Zabrinuti su građani od scenarija u kojem bi nelegalni objekti preko noći postali legalni.

„Zato je važno da se to spreči danas, pre nego što se ozbiljnija šteta napravi i pre nego što ova pojava uzme toliko maha, da još gore ugrozi etničku strukturu, koja je ovde i Ahtisarijevim planom garantovana“, kaže Stojanović.

O poslednjoj u nizu gradnji objekta nepoznate namene izvestili su mediji iz Gračanice. Reč je o lokaciji pored crkve u Lapljem Selu. I pored pritužbi sveštenika, opštini i policiji, na objektu su nikli zidovi.

Izvor :
N1