U Gračanici još jedan novi slučaj koronavirusa

Tokom poslednja 24 sata na teritoriji opštine Gračanica potvrđen je još jedan slučaj infekcije kovidom-19, saopšteno je iz Kriznog štaba ove lokalne samouprave.

Uz podsećanje da su na snazi nove anti-kovid mere, Krizni štab je još jednom pozvao na njihovo poštovanje i odgovornost svakog pojedinca.

U najnovijoj odluci Vlade Kosova, u tački koja se odnosi na zaštitu na radu, za sve zaposlene u javnim institucijama, kao i zaposlene u javnim preduzećima u vladinoj i opštinskoj nadležnosti neophodan je dokaz o vakcinaciji sa dve doze. Za sve one koji su se vakcinisali jednom dozom neophodan je i negativan PCR test, ne stariji od 48 sati, ali samo uz dokaz da je osoba vakcinu primili u poslednje četiri sedmice. Moguće je priložiti i potvrdu o preležanom kovidu, tj. pozitivan PCR test ne ranije od 21-nog dana i ne stariji od 180 dana.

Iste mere odnose se kako na kupce tako i na zaposlene u tržnim centrima kao i za zaposlene u svim javnim i privatnim preduzećima koje radi sa strankama.

Odeljenje Inspekcije opštine Gračanica apeluje na poštovanje donetih mera zarad sopstvenog zdravlja i zdravlja svojih najbližih.

„Masovna okupljanja bez poštovanja preventivnih mera, neodgovorno ponašanje i nenošenje maski, pored ugrožavanja sopstvenog zdravlja, zdravlja drugih ljudi i nepoštovanja zakona je takođe nepoštovanje i zdravstvenih radnika koji trpe najveći teret u borbi protiv kovida zajedno sa inspekcijom i policijom ( biće izricane kazne na licu mesta fizičkim i pravnim licima)“, navodi se u saopštenju odeljenja inspekcije.

Kretanje je i dalje ograničeno od ponoći do 5 ujutru, osim u hitnim slučajevima.

Izvor :
Naša Gračanica