U Dragašu sutra protest zbog isključenja struje; Slični problemi i u Donjoj Gušterici i Lapljem Selu

Meštani sedam sela u opštini Dragaš (Mlike, Vranište, Orčuša, Globočica, Zli Potok, Kruševo i Restelica) sutra će održati protest, jer već četiri dana nemaju struju.

Okupljanje meštana najavljeno je za 12 sati kod autobuske stanice u Dragašu, odakle će se uputiti do zgrade Kompanije za distribuciju električne energije (KEDS). Cilj im je, kako kažu,  da o ovom problem razgovaraju sa direktorom KEDS-a i gradonačelnikom Dragaša.  

“Ovo su sela koja su jednom linijom povezana i svima je isključena struja. Računi nam dolaze svakog meseca, redono plaćamo, a struju nemamo”, navodi se u pismu Policiji Kosova, kojim je najavljen sutrašnji protest, a u koji je Medija centar imao uvid.

Po ovom pitanju na svom fejsbuk profilu oglasio se i odbornik u Skupštini opštine Dragaš Nedžmidin Sejdilar, koji je pozvao građane, predstavike civilnog društva i političare da izađu u što većem broju i izbore se za, kako je rekao, ostvarivanje svojih prava i normalan zivot.

“Bez električne energije posebno u zimskom vremenu ozbiljno se narušava dostojanstvo svakog čoveka. Ujedno pored političkih predstavnika pozivam i nevladin sektor da se priključi istom protestu: NVO „Demokracka omladina Gore“, „Emkac bend“, „Zaeno za brod“, „SENSA“, „Džerdan“ i svi ostali. Pokazite da vam je interes građana iznad svega. Sve gore navedene organizacije finansiraju svoje projekte iz opštinske kase. Pokažite da niste organizacije koje su instrumentalizovane kao alatka vlasti već da ste  organizacije koje služe narodu. Ujedno pozivam i ekipu RTK „Svetlo Gore“ da se bar jednom pokaže iskreno u svetlu novinarstva i objektivno prenese  pravo stanje, da ne dozvole da im „drugi“ iza kulisa uređuju emisije”, naveo je Sejdilar.

Podsetimo, problem sa električnom energijom više od mesec dana imaju i meštani jednog dela Donje Gušterice o čemu je Medija centar juče izvestio. Kako je rekao meštanin Donje Gušterice Miroslav Stolić pojedina domaćinstva u ovom selu često nemaju po jednu ili dve faze struje. Stolić je naveo i da su se meštani u vezi sa ovim problemom više puta obraćali nadležnima u KEDS-u, koji su u više navrata izlazili na teren, ali da problem još nije rešen.

Inače, poslednjih nekoliko meseci struja po nekoliko sati dnevno bez ikakve najave ili obaveštenja KEDS-a da su u toku bilo kakvi radovi, nestaje i u jednom delu Lapljeg Sela.

Izvor :
Medija centar Čaglavica