U Briselu dvodnevni sastanak ministara odbrane NATO-a, Kosovo jedna od tema

U Briselu počinje dvodnevni sastanak ministara odbrane zemalja članica NATO-a. Jedna od tema o kojoj će raspravljati biće bezbednosna situacija na Kosovu posle sukoba u selu Banjska, 24. septembra. Trideset ministara odbrane država članica razgovaraće i o Ukrajini i izraelsko-palestinskom sukobu.

Nakon događaja u Banjskoj, NATO je odlučio da pojača snage KFOR-a, najpre sa 200 britanskih vojnika, a posle toga i sa još toliko rumunskih.

Stigao je i novi komandant, turski general Ozkan Ulutaš. On je u utorak rekao da mu je prioritet da doprinese konstruktivnom dijalogu, kao i da trajno rešenje za Kosovo može biti postignuto političkim procesom i dijalogom.

Na sastanku u Briselu, kojim će predsedavati generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg, 30 ministara odbrana država članica razgovaraće o brojnim izazovima sa kojima se suočava Severnoatlantska alijansa.

Očekuje se da će teme na dnevnom redu biti rat u Ukrajini i kako pomoći Kijevu da odoli ruskim napadima i napravi pomake u kontraofanzivi, pogotovo u svetlu nadolazeće zime i sve češćih napada Moskve na ukrajinsku energetiku.

Napad palestinske militantne grupe Hamas na Izrael ponovo je fokus međunarodne javnosti prebacio na Bliski istok.

Za popodne je predviđena konferencija za novinare generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga.

Izvor :
RTS, Kim