Tužilački savet Kosova reagovao na izjave premijera

Tužilački savet Kosova (KPK) reagovao je na izjave premijera Vlade Kosova i ministara vladinog kabineta, na osnovu predrasuda i nagađanja, pokušavajući da na bilo koji način i u svakom slučaju napadne tužilački sistem.

Svojim odgovorom, KPK je pozvao premijera i ministre iz vladinog kabineta da se uzdrže od kontinuiranih pretnji i ponižavajućih izjava prema tužilačkom sistemu Kosova uopšte, a posebno prema radu tužilaca.

„Pokušaji da javno kritikuju bilo koji aspekt tužilačkog sistema i rada državnih tužilaca nisu prihvatljivi i predstavljaju napad na nezavisnost KPK i njenu sposobnost da obavlja svoje funkcije. KPK jasno i nepokolebljivo ističe da su ovakve neosnovane izjave i optužbe, kao i ovakav pristup, napad i linč, nedopustivo kršenje i neuspeli pokušaj da se ometa nezavisan rad državnih tužilaca“, navodi se u reagovanju.

Takođe, iz Tužilačkog saveta navode da će snažno podržavati i zaštititi sve pravne mehanizme na raspolaganju kako bi se obezbedio profesionalni rad svih tužilaca Kosova. Ovom prilikom, KPK javno poziva sve relevantne aktere, a posebno Vladu Kosova, da se suzdrže od ovakvih izjava i pokušaja direktnog i nekorisnog mešanja u njen rad.

„Zbog toga KPK osuđuje zloupotrebu slobode govora od strane premijera i njegovih ministara i ističe da su ove izjave potpuno beskorisne protiv državnih tužilaca, koji nisu pod uticajem političkih grupa i interesnih grupacija. Kao nezavisna i nepristrasna institucija u izvršavanju svog mandata, državni tužilac će istražiti svaki sumnjiv slučaj zloupotrebe javnih sredstava, bez obzira na identitet, uverenja i postupke pojedinaca“, navodi se u reakciji Tužilačkog saveta.

Izvor :
RTK2