Turski kontigent Kfora stigao na Kosovo

Na Kosovo je stigao turski kontingent Kfora.

U saopštenju iz ove misije se navodi da će ovaj kontingent zameniti prethodno raspoređenu jedinicu italijanskih trupa koje su bile u sastavu Rezervnih snaga Kfora. Međutim, nije precizirano gde.

„Raspoređivanje turskog kontingenta odražava nepokolebljivu posvećenost KFOR-a da nastavi da pruža sigurno i bezbedno okruženje za dobrobit svih zajednica koje žive na Kosovu i slobodu kretanja, u svakom trenutku i na nepristrasan način u skladu sa mandatom SB UN 1244 iz 1999″, naveo je Kfor.

To je takođe još jedna konkretna demonstracija stalne posvećenosti NATO-a održivoj bezbednosti na Kosovu i stabilnosti na celom zapadnom Balkanu“, zaključuje Kfor.

Turci su već bili raspoređeni na severu Kosova, i to neposredno nakon majskih događaja 2023. godine, kada je u Zvečanu došlo do sukoba grupe Srba sa italijanskim i mađarskim kontingentom.

Nedavno je i nemački ministar odbrane Boris Pistorijus najavio da će tokom prolaće na Kosovo stići i nemački kontigent.

Od događaja u Zvečanu pojačano je prisustvo Kfora na severu Kosova, međutim, njihove trupe su se prošlog vikenda povukle iz kruga opštine Zvečan gde su obezbeđivale zgradu opštine od majskih sukoba u kojima je povređeno 93 vojnika ove misije.

Izvor :
KoSSev, Kim