Tribina ’’Značaj posta u hrišćanskom životu’’ sutra u Gračanici

Eparhija raško–prizrenska i Dom kulture „Gračanica“ povodom vaskršnjeg posta u utorak 07. marta s početkom u 19 časova organizuju duhovnu tribinu „Značaj posta u hrišćanskom životu“.

Na tribini će govoriti arhimandrit Sava Janjić, iguman Manastira Visoki Dečani.

Veliki post je, kako kaže veliki teolog otac Aleksandar Šmeman „Pre svega duhovno putovanje, a krajnji cilj mu je Vaskrs, praznik nad praznicima. To je priprema za ispunjenje Pashe, kao istinitog otkrivenja Hristovog“. Zato pridev Veliki nije zbog dužine, već zbog njegovog smisla i cilja. Post je darovanje onog što je od suštinskog značaja.

„Životom koji od nas skriva večni, slavni i Božanski smisao života, životom koji oduzima od nas ono čemu treba da težimo, i što ispravlja naš život i ispunjava ga radošću. Suštinski značaj Velikog posta jeste blagodarenje, prihvatanje predivnoga života darovanom nam od Boga, koji je kako kaže Sveti apostol Pavle ’stvoren ni iz čega’, stvoren isključivo ljubavlju Božijom, jer nema drugog razloga za naše postojanje. Bog, koji nas je zavoleo i pre nego što smo stvoreni ’uveo nas je u Svoju čudesnu svetlost’“, navodi se u saopštenju.

Duhovne tribine biće organizovane svakog utorka u toku trajanja vaskršnjeg posta.

Izvor :
Kim