Treće pismo patrijarhu: Nije u redu da Crkva gromoglasno ćuti

„Obraćamo Vam se po treći put, i ovoga puta u krajnjem očaju, ali ništa manje odlučni da se borimo za Кosovo i Metohiju i da u toj borbi svedočimo istinu. Znamo da imate puno obaveza, ali zarad duša naših ne smemo da prećutimo kakvo je stanje među srpskim narodom na Кosovu i Metohiji u ovom trenutku, i kakvi su strahovi izazvani poslednjim potezima vlasti Srbije i da budemo pošteni, naročito njenog predsednika Aleksandra Vučića“, naveli su u trećem pismu partijarhu srpskom Porfiriju predstavnici Srpskog nacionalnog foruma, Pokreta za odbranu Kosova i Metohije i Pokreta „Otadžbina“.

Кosovu i Metohiji ne može biti, ma koliko Crkvu ubeđivali i garantovali dušebrižnici sa zapada da će je štititi. Neće. Sve su glasniji naši neprijatelji u falsifikovanju istorije, i ubeđivanju da srpska crkva na Кosovu i Metohiji nije srpska“, navodi se u tekstu dostavljenom medijima.

„Кako se izdaja odvija, ti glasovi su sve jači i bestidniji. Pitanje je dana samo kada će: Dečani, Gračanica, Pećka patrijaršija i Bogorodica Ljeviška postati tzv. Кosovska kulturna baština. Jer kada Кosovo postane član UNESКA, preuzeće i staranje nad njima. Mi nemamo iluzija u kom će pravcu to ići. Mi ne bismo voleli, Vaša Svetosti, da Vi budete patrijarh upamćen u istoriji SPC za čijeg su stolovanja Visoke Dečane zauzeli monasi iz Albanije ili Grčke, na primer, a kivot sa moštima svetog Stefana Dečanskog, kod koga ste primili
monaški postrig, odnesen ko zna gde. Ne bismo voleli da Vi budete upamćeni kao patrijarh za čijeg je stolovanja Pećka patrijaršija u kojoj ste uvedeni u Tron patrijaraha srpskih, bude ukinuta, kao što je to bilo 1766.“, dodaje se u pismu.

U pismu podsećaju patrijarha šta su njegovi predhodnici, blagopočivši patrijarh Pavle, patrijarh Irinej, visokopreosvećeni mitropolit Amfilohije, vladika Artemije, vladika Atanasije i drugi činili.

„Sigurni smo da bi oni danas gromoglasno rekli ’NE Aleksandre Vučiću, tvoje delanje nije interes našeg naroda, naše države i naše crkve’! Takvo zborenje nikad nije bila politika,već jasna poruka i vapaj u odbrani naroda, Crkve i države“.

Potpisnici pisma Momčilo Trajković, Nebojša Jović i Slaviša Ristić ponavljaju svoju molbu patrijarhu da ih što pre primite na razgovor, kako bi zajednički delovali za „dobrobit našeg naroda, naše države i naše Crkve“.

Izvor :
Kim