Trajković: Učesnici „Mirdite“ najtolerantniji deo kosovskog društva

Predsednica Evropskog pokreta Srba sa Kosova Rada Trajković ocenila je da su učesnici festivala „Mirdita, dobar dan“ najtolerantniji deo kosovskog društva i da su baš oni „najpotrebniji i najdragoceniji u ovom vremenu tenzija“.

Učesnici “Mirdite” su prema mišljenju, Rade Trajković, najtolerantniji deo kosovskog društva.

„Sve sporazume potpisali, srpske institucije na Kosovu ugasili, normalizaciju (bar na papiru) prihvatili, a smeta im ‘Mirdita, dobar dan’.  Učesnici tog festivala su najtolerantniji deo kosovskog društva. Baš oni koji su nam u ovom vremenu tenzija najpotrebniji i najdragoceniji“, napisala je Trajković na društvenoj mreži Iks (X).

Festival „Mirdita, dobar dan“ (Mirëdita, dobar dan), koji spaja umetnike, borce za ljudska prava, mirovne aktiviste i javne ličnosti sa Kosova i iz Srbije, biće održan u Beogradu od 27. do 29. juna.

Protivljenje Šapića i Dačića

Protivljenje održavanju festivala izrazile su pojedine srpske organizacije i stranke, kao i državni zvaničnici. Među kojima su i predsednik Privremenog organa Grada Beograda Aleksandar Šapić. Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić, koji je organizatore pozvao da razmisle o otkazivanju festivala, jer je u pitanju skup „visokog rizika“.

Deo javnosti protivio se održavanju festivala na 28. jun, kada se u Srbiji obeležava verski i državni praznik Vidovdan, u znak sećanja na bitku na Kosovu gde su se 1389. godine sukobile srpska i turska vojska, pa je program festivala za taj dan pomeren na 27. i 29. jun.

Žene u crnom i Helsinški odbor za ljudska prava osudili odluku Šapića o festivalu ‘Mirëdita’

Udruženje Žene u crnom i Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji osudili su 19. juna izjavu predsednika Privremenog organa Beograda Aleksandra Šapića. On je kazao da grad neće davati nijednu vrstu saglasnosti za održavanje festivala “Mirëdita, dobar dan”.

Naime, Šapić je 15. juna na zvaničnom portalu grada Beoinfu rekao da se “izričito protivi održavanju festivala. Jer, kako ističe, godinama unazad direktno falsifikuje i menja istoriju kroz promovisanje takozvanog kosovskog kulturnog nasleđa, izuzimajući činjenicu da je ono srpsko”.

“Mi kao Uprava grada nemamo zakonsku mogućnost da ih zabranimo. Ali ni na jedan način nećemo dozvoliti da bilo šta što ima veza sa Gradom Beogradom, njima bude na usluzi.”

“Šapić poručio da nisu dobrodošli”

Žene u Crnom i Helsinški odbor za ljudska prava u zajedničkom saopštenju ističu se da je takvom izjavom Šapić gostima poručio da nisu dobrodošli.

“Ovom i ovakvom izjavom, Šapić je gostima poručio da nisu dobro došli, odnosno da sa stanovništvom Republike Kosovo ne želi i neće da ima dobrosusedske odnose. Organizatorima je poručio da ne poštuje njihove mirovne napore koji godinama unazad vode unapređenju mira u region. Svojim istomišljenicima da je otvorena sezona lova na sve one koji misle drugačije od vladajućeg režima”, stoji u saopštenju.

Udruženja navode da je Šapić kao funkcioner Srpske napredne stranke, i ranije imao “ksenofobične i rasističke” izjave.

“Njegov je politički stav izraz politike rata koja je rezultirala sistematskim ratnim zločinima. Taj stav je i nastavak politike rata drugim sredstvima. Nije festival taj koji je doveo do nezavisnosti Kosova, nego zločini počinjeni u naše ime”, ističe se u saopštenju.

Saopštenje su podržale i organizacije Fond za humanitarno pravo, Žene za mir, Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Ravangrad, Rekonstrukcija ženski fond, Urban in, Sos telefon za žene i decu žrtve nasilja. Udruženje žena Peščanik, Sandžački odbor za zaštitu ljudskih prava i sloboda, Centar za kulturnu dekontaminaciju i Autonomni ženski centar.

Izvor :
BETA, RSE