Toplica Miladinović osuđen na 20 godina zatvora zbog zločina na Kosovu

Nekadašnji pripadnik Vojske Jugoslavije (VJ) Toplica Miladinović osuđen je pred specijalnim odeljenjem Višeg suda u Beogradu na 20 godina zatvora, za ratni zločin nad civilnim stanovništvom 1999. u okolini Peći na Kosovu.

On je osuđen da je kao komandant 177. brigade naredio iseljavanje albanskih civila u cilju proterivanja i da je znao za ubistva i pljačke tokom iseljavanja.

U optužnici se detaljno opisuje upad u sela, ubistva, pljačke, paljenje kuća i proterivanje civila u pravcu Albanije.

Sem Miladinovića osuđeni su i Predrag Vuković i to na 13 godina, Abdulah Sokić na 12, Siniša Mišić na pet, dok su na po dve godine osuđeni Lazar Pavlović, Slaviša Kastratović i Boban Bogićević.

Optužbi su oslobođrni Veljko Korićanin i Milan Ivanović.

Devetorici bivših pripadnika VJ sudilo se za ratne zločine počinjene u četiri kosovska sela u okolini Peći u aprilu i maju 1999. godine, kada je ubijeno 118 Albanaca.

Oni su optuženi za prisilno raseljavanje i ubistva albanskih civila tokom napada VJ na sela Ćuška, Pavljan, Zahać i Ljubenić tokom rata na Kosovu.

Tužilac Bruno Vekarić zatražio je kaznu od 20 godina zatvora za Miladinovića, Pavlovića, Sokića, Mišića i Vukovića, po pet godina za Kastratovića, Bogićevića i Korićanin i tri godine za Ivanovića. Odbrana je zatražila da svi budu oslobođeni optužbi.

Suđenje je počelo 2010. godine, prva presuda je doneta 2014, ali je Apelacioni sud Srbije ukinuo 2015. godine.

Izvor :
Kim, N1, FONET