Tolkač: Ukrajina ostaje pri svom stavu o nepriznavanju nezavisnosti Kosova

„Srbija podržava teritorijalni integritet i suverenitet Ukrajine. Sa svoje strane, Ukrajina takođe poštuje norme međunarodnog prava i dosledno podržava teritorijalni integritet i suverenitet Republike Srbije. Ukrajina ostaje pri svom stavu u pogledu nepriznavanja nezavisnosti Kosova“, rekao je ambasador Ukrajine u Srbiji Volodimir Tolkač.

On je u intervjuu za Demostat, govoreći o ukidanju srpskog dinara na Kosovu, rekao da se sva problematična pitanja moraju rešavati pregovorima.

„Uključujući Briselski i Ohridski sporazum koje su strane usvojile u vezi sa normalizacijom odnosa Srbije i Kosova. Ukrajina je spremna da prihvati onu odluku oko koje su saglasni i Beograd i Priština“, rekao je ambasador Ukrajine.

Tolkač je istakao da u političkom aspektu između Ukrajine i Srbije još uvek ne postoji zajednička vizija o ratu u Ukrajini, jer je srpska strana više puta istakla da štiti nacionalne interese u odnosima sa Ruskom Federacijom.

„Srbija se nije pridružila sankcijama protiv Ruske Federacije i nije uvela sopstvene restriktivne mere. Takođe, primetno je odsustvo napredovanja u ukidanju registracije i zatvaranju predstavništava nejasnih ruskih organizacija na teritoriji Srbije, poput ‘Druga Ukrajina’ i tzv. ‘DPR’, koji imaju sve osobine antiukrajinskog delovanja. To se ne može nazvati prijateljskim odnosom prema Ukrajini, kao ni obeležavanje praznika vojske osvajača i ubica od strane srpskih zvaničnik“, dodao je.

Ipak, on smatra da su sastanci predsednika dve zemlje na marginama prošlogodišnjih evropskih samita, politički signali i da je „sve to dobro“, a najavljuje i novi mogući susret Volodimira Zelenskog i Aleksandra Vučića.

„Takva prilika može se pojaviti već sledeće nedelje. Za 28. februar ove godine je zakazan međunarodni samit ‘Ukrajina-Jugoistočna Evropa’ u Albaniji (Tirana), na kojem će se razgovarati o pitanju pružanja pomoći Ukrajini u kontekstu njenog otpora ruskoj vojnoj agresiji. Organizatori samita su predsednik Albanije Edi Rama i ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski. Koliko je meni poznato, predsednik Srbije A. Vučić je ne tako davno obavestio srpske medije da planira da prisustvuje ovom događaju“, kazao je Tolkač.

Opširan intervju Demostata sa ambasadorom Ukrajine u Srbiji Volodimirom Tolkačem povodom dvogodišnjice početka rata u Ukrajini možete pročitati OVDE.

Izvor :
Kim, Demostat