Toljaj: Vakcinacija razlog pada broja inficiranih

Epidemiološka situacija u većinski albanskim sredinama na Kosovu je veoma dobra, na putu smo da steknemo kolektivni imunitet, kazao je za RTV Kim specijalista infektologije dr Iljir Toljaj.

Sa druge strane, u većinski srpskim mestima na Kosovu iz dana u dan beleži se sve veći broj novih slučajeva koronavirusa, a tokom jučerašnjeg dana zabeleženo je 70 novih slučajeva. U albanskim sredinama broj novoificiranih opada, pa je prema poslednjim podacima potvrđeno samo šest novozaraženih.

Na pitanje ovog medija da li je realno da postoji toliko drastična razlika u broju zaraženih između većinskih i manjinskih sredina na Kosovu, specijalista infektologije dr Iljir Toljaj je kazao da je jedan od razloga vakcinacija stanovništva.

„Posebna naselja (mesta sa većinski srpskim i albanskim stanovništvom) ovde na Kosovu imaju različiti broj novozaraženih, stvar je u tome da je stanovništvo u tim sredinama ili preležalo infekciju ili su se vakcinisali. U onim sredinama gde je broj vakcinisanih na visokom nivou očekivano je i manji broj zaraženih“, kazao je Toljalj u telefonskoj izjavi.

Drugom dozom vakcine protiv kovida-19 u većinski albanskim mestima na Kosovu vakcinisano je više od 700 hiljada ljudi, dok je od početka vakcinacije dato više od milion i po doza.

Dr Toljalj očekuje da bi građani Kosova mogli ubrzo da steknu kolektivni imunitet.

„Ako naiđe neka nova varijanta korona virusa, koja se razlikuje od sadašnjih, u koju ne uključujem delta plus, jer je skoro isti kao delta soj, Kosovo je na dobrom putu da stekne kolektivni imunitet“, zaključio je Toljalj.

Izvor :
RTV KIM