TOG: Izabrana najlepša fotografija opštine Gračanica

Na ovogodišnjem takmičenju za najlepšu fotografiju opštine Gračanica, pobedu je odnela slika Dušana Jovanovića – srednjovekovni vitezovi, sa autentičnim odorama, na kapiji manastira Gračanica.

Teme ovogodišnjeg takmičenja u organizaciji Turističke organizacije Gračanica bile su sve istorijske, kulturne, prirodne i druge lepote opštine Gračanice, zatim kulturno-istorijski spomenici, verski objekti, lokaliteti, običaji, ljudi, ulice, kulturni i sportski događaji, manifestacije, tradicionalna hrana, pejzaži i sve ono što predstavlja lepotu i specifičnost te opštine.

Ukupan broj učesnika koji su ispunili uslove takmičenja je 65, dok je ukupan broj fotografija koje ulaze u izbor za najlepšu fotografiju 112.

Pored velike konkurencije i preko sto pristiglih fotografija, stručni petočlani žiri, kao i svi glasači na društvenim mrežama, nisu imali nimalo lak zadatak.

Od 112 fotografija koje su ispunile uslove takičenja, njih 10 je prošlo u uži izbor, nakon čega su odlučeni pobednici, saopšteno je iz Turističke organizacije Gračanice.

Prema proceni žirija fotografija Dušana Jovanovića iz Ugljara, osvojila je 41 od ukupno 70  zajedničkih glasova publike sa društvenih mreža i petočlanog stručnog žirija.

“Dušan Jovanović je svojom fotografijom uspeo da spoji više elemenata, koje mi tražimo od pobedničke fotografije, a to je da se kroz objektiv autora ispriča kratka priča koja će pokazati suštinu naše opštine – Ljubav prema otadžbini, svetoj zemlji, pravoslavlju, srednjovekovnoj kulturi, kao i čuvanje našeg materijalnog i nematerijalnog bogatstva od zaborava, manifestacionu ponudu opštine Gračanica, festival SHIELD, oživljavanje srednjeg veka, promovisanje i očuvanje srednjovekovne kulturne baštine i istorije Gračanice i okoline, koje je autor na unikatan način, kroz objektiv svoje kamere, ovekovečio trenutke kraj srpske svetinje. Na njegovim fotografijama, nalaze se srednjovekovni vitezovi, sa svojim autentičnim odorama, dok se kroz kapiju u pozadini nazire najveće monumentalno zdanje u našoj opštini – Manastir Gračanica, biser srpske srednjovekovne kulture”, procena je žirija.

Drugo mesto osvojio je Bobanu Jevtiću iz Sušice, koji je osvojio 30 od ukupno 70 zajedničkih glasova publike sa društvenih mreža i petočlanog stručnog žirija.

Prema proceni žirija Boban Jevtić je svojom fotografijom uspeo da na trenutak uhvati lepotu življenja na selu, prirodne lepote sela kada se priroda budi i kada je ono najlepše – u proleće. Vedrina neba i sklop boja na slici daje pozitivnu notu, a takođe promoviše neotkrivene lepote koje sela u našoj opštini poseduju.

Treće mesto za najlepšu fotografiju Gračanice osvojio je Darko Todić iz Čaglavice, koji je osvojio 28 od ukupno 70 zajedničkih glasova publike sa društvenih mreža i petočlanog stručnog žirija.

“Fotografija autora Darka Todića ima veliki značaj i emotivnu vrednost, kao i lepotu koja mu je upravo zbog svega toga donela osvojeno treće mesto u izuzetno jakoj konkurenciji. Svojom fotografijom zabeležio je bogatstvo našeg naroda i tradiciju u jednoj fotografiji, to je pre svega srećna porodica, koja i jeste naše najveće nematerijalno bogatstvo. Porodica je obučena u tradicionalnu srpsku nošnju, pred manastirom i pogledima uprtim u njega”, procenio je žiri.

Deset reprezentativnih fotografija, koje je stručni žiri odabrao, i na koje su dodati glasovi publike sa društvenih mreža biće objavljene u ovogodišnjim publikacijama TO Gračanice.

„Mi smo se potrudili da najlepše fotografije dopru do što većeg broja ljudi, i da zajedno na najlepši način predstavimo sve lepote naše opštine, što ćemo nastaviti i u narednom periodu, kroz promociju na našim društvenim mrežama, a takođe i kroz sve naše publikacije“, poručuju.

Iz TO Gračanice se zahvaljuju učesnicima na angažovanju: „Do sledećeg takmičenja tada ostanite ovako kreativni i dalje svojim kamerama ovekovečavajte sve lepote naše opštine a mi ćemo i dalje objavljivati Vaše slike na našim društvenim mrežama!“