Todosijeviću odloženo izdržavanje zatvorske kazne

Bivšem predsedniku Opštine Zvečan Ivanu Todosijeviću, koji se tereti za negiranje slučaja Račak, mera izdržavanja zatvorske kazne odložena je za dva meseca, rekao je za Tanjug njegov branilac Nebojša Vlajić, uz napomenu da je o tome neformalno obavešten i da nije primio rešenje.

Mediji koji izveštavaju na albanskom preneli su da je portparolka Osnovnog suda u Prištini Mirljinda Gaši potvrdila odlaganje kazne Todosijeviću za dva meseca.

Predsedniku Privremenog organa opštine Zvečan Ivanu Todosijeviću 28. marta stigao je poziv da se 3. aprila javi u pritvorni centar na izdržavanje zatvorske kazne, a da mu prethodno nije uručena presuda.

Todosijević je prvi put prvostepeno osuđen krajem 2019. godine u Prištini na dve godine zatvora zbog izjave koju je dao na obeležavanju 20 godina od NATO bombardovanja u Zvečanu, kada je rekao da je slučaj Račak izmišljen i iskorišćen kao povod za bombarodovanje tadašnje Savezne Republike Jugoslavije.

Prvostepenu odluku potvrdio je kasnije i Apelacioni sud u Prištini, a branioci Todosijevića su potom žalbu podneli Vrhovnom sudu.

Veće tog suda odlučilo je da vrati slučaj na ponovno suđenje. Todosijević je na ponovnom suđenju osuđen na kaznu zatvora u trajanju od jedne godine.

Izvor :
RTS, Tanjug