Tačiju i Veseljiju produžen pritvor

Specijalizovana veća Kosova u Hagu produžila su za još dva meseca pritvor liderima nekadašnje OVK Hašimu Tačiju i Kadriju Veseljiju, optuženim za ratne zločine na Kosovu i u Albaniji.

Tačiju i Veseljiju je produžen pritvor jer se u  odluci suda se navodi da je raspravno veće ponovo utvrdilo da postoji osnovana sumnja da su počinili krivična dela iz optužnice, objavio je Kosovo onlajn.

“Postoji rizik da bi optuženi, ako bi bili pušteni iz pritvora, mogli ometati rad suda, uticati na svedoke ili ponoviti krivično delo”, navodi se u odluci.

Kao i u prethodnih 14 odluka o produženju pritvora, sudije su utvrdile da je Tači i pre hapšenja, u jesen 2020. “pokušao da potkopa sud” i da je “nudio povlastice osobama koje je pozivalo Tužilaštvo”.

Prenošenje informacija

Veće je u odluci, između ostalog, naglasilo da je utvrđeno da je Tači nedavno u sudskom pritvoru “posetiocima preneo informacije dobijene tokom svedočenja zaštićenih svedoka”.

Kako piše u odluci, Tači je posetiocu “preneo uputstva za budućeg svedoka tužilaštva o obliku i sadržaju njegovog predstojećeg svedočenja”.

“Takvo ponašanje podržava i osnažuje nalaz veća da bi puštanje optuženog na slobodu stvorilo rizik od ometanja suđenja”, piše u odluci.

Rizik je tim veći što tužioci Tačijevoj odbrani i dalje obelodanjuju podatke o svedocima koje nameravaju da pred sudije izvedu tokom procesa.

Što je tiče Veseljija, sudije su naznačile da on, kao i Tači, “nastavlja da igra značajnu ulogu na Kosovu na osnovu svojih prethodnih položaja” i da su, dok je bio šef obaveštajne službe ŠIK, njeni agenti “bili umešani u zastrašivanje svedoka”.

I Veselji je, po veću, iz pritvora mogao odati poverljive informacije.

Veće je zaključilo i da postoji rizik da bi Tači i Veselji na slobodi ponovo “počinili zločine protiv onih koji su predstavljeni kao protivnici OVK, uključujući svedoke”.

Sudije su naglasile da je rizik od puštanja Tačija i Veseljija naročito veliki zato što na Kosovu vlada uporna klima zastrašivanja svedoka i mešanja u krivične postupke protiv bivših pripadnika OVK, koju ne mogu samo suzbiti zaštitne mere za svedoke.

Tači i Veselji su u sudskom pritvoru u Ševeningenu od novembra 2020. kada su uhapšeni na Kosovu.

Njima se sudi zajedno s Redžepom Seljimijem i Jakupom Krasnićijem.

Za šta se terete?

Optužnica Tačija (55), Veseljija (56), Seljimija (52) i Krasnićija (73) tereti za zlodela počinjena u 42 nelegalna pritvora OVK na Kosovu i u Albaniji nad najmanje 407 pritvorenika, od kojih je najmanje 98 ubijeno, od marta 1998. do septembra 1999 godine.

Tači, Veselji, Seljimi i Krasnići optuženi su u 10 tačaka za: progon na političkoj i etničkoj osnovi, zatvaranje, nezakonito hapšenje i pritvaranje, druge nehumane postupke, okrutno postupanje, mučenje (dve tačke) i ubistva (dve tačke).

Ta krivična dela kvalifikovana su, u šest tačaka, kao zločini protiv čovečnosti, a u četiri tačke, kao ratni zločini.

Za te zločine, po optužnici, Tači i saoptuženi snose i individualnu i komandnu odgovornost.

Svi su, u periodu obuhvaćenom optužnicom, bili članovi Glavnog štaba OVK: Tači kao politički komesar, kasnije i zapovednik, Veselji kao šef obaveštajne službe, Seljimi kao glavni operativac, a Krasnići kao zamenik komandanta i portarol.

U privremenoj vladi Kosova, proglašenoj u martu 1999, Tači je bio premijer, Veselji ministar za obaveštajne poslove, Seljimi ministar unutrašnjih poslova, a Krasnići portarol.

Prema optužnici, Tači, Veselji, Seljimi i Krasnići bili su učesnici u udruženom zločinačkom poduhvatu, zajedno s brojnim drugim oficirima i pripadnicima OVK, te članovima privremene vlade, od kojih su u optužnici imenovani: Azem Sulja, Ljah Brahimaj, Fatmir Ljimaj, Sujelman Seljimi, Rustem Mustafa, Šukri Buja, Ljatif Gaši i Sabit Geci.

Izvor :
BETA