Tači protestovao zbog zabrane poseta, tužioci tvrde da je odavao svedoke

Odbrana bivšeg komananta OVK Hašima Tačija, optuženog za zločine na Kosovu i u Albaniji, protestovala je zbog toga što su Tačiju „u proteklih 17 dana“ zabranjene posete članova porodice u pritvoru suda za zločine OVK u Hagu.

Istovremeno, tužilaštvo tog suda podsetilo je da su Tačiju i saoptuženima Kadriju Veseljiju i Redžepu Seljimiju, odlukom sudija, ograničene posete u pritvoru, kao i komunikacija sa spoljnim svetom, zbog toga što su “pokušavali da utiču na svedoke i ometaju njihovo svedočenje”.

“Istraga tužilaštva o opstrukciji suda pokazala je da su trojica optuženih iskoristile posete da protivzakonito šire poverljive informacije i, u Tačijevom slučaju, više puta upućuju posetioce kako da manipulišu iskazima svedoka”, saopštili su jutros tužioci.

Na početku današnjeg zasedanja, Tačijev branilac Greg Kiho uložio je protest kod raspravnog veća zato što su Tačiju “u proteklih 17 dana uskraćene posete porodice”.

Kiho je sugerisao da su Tačiju, u istom periodu, bili zabranjeni i telefonski i video pozivi.

Predsedavajući sudija Čarls Smit odgovorio je da će veće uskoro doneti odluku po kojoj će posete i komunikacija biti odobreni pod odredjenim uslovima.

Raspravno veće prethodno je, 17. novembra, na zahtev tužilaštva privremeno zabranilo sve posete Tačiju, Veseljiju i Seljimiju zbog sumnje da su posetiocima odavali zaštićene svedoke u pokušaju da ih spreče da svedoče.

Trojicu optuženih, po toj odluci, mogu da posećuju samo njihovi advokati.

Sudije su zaključile da, na osnovu podataka koje im je dostavilo tužilaštvo, “postoji stvarni rizik” da su optuženi “obelodanili poverljive informacije osobama koje nisu ovlašćene da ih dobiju”.

“Nezakonito otkrivanje takvih informacija može negativno uticati na zaštitu svedoka i na integritet procesa”, piše u odluci.

Trojica optuženih, po odluci, dozvolu za druge oblike komunikacije telefonske i video pozive sa osobama koje nisu njihovi branioci moraju da zatraže od sudskog sekretarijata.

Sekretarijat tu komunikaciju “aktivno nadzire” i moći će da je prekine, ako oceni da je to neophodno, piše u odluci sudija.

Sudije će naknadno doneti odluku o zahtevu tužilaštva da se posete i komunikacija Tačiju, Veseljiju i Seljimiju trajno ograniče, kao i da oni budu odvojeni od drugih pritvorenika.

Tužioci su u zahtevu naznačili da im se više svedoka požalilo da su im optuženi, preko posrednika, upućivali poruku da odustanu od svedočenja ili da ublaže iskaze.

Prisluškivanjem razgovora trojice optuženih sa posetiocima, uz odobrenje sudije, tužilaštvo je, kako tvrdi, došlo do dokaza da su oni nedozvoljeno uticali na svedoke i ometali sud.

“Tači je u više navrata davao instrukcije posetiocima kako da manipulišu svedocima”, piše u podnesku.

Jedan od svedoka rekao je tužiocima da mu je preneta poruka, “po direktnoj instrukciji Tačija i Veseljija”, datoj posetiocima, da se “povuče ili da ublaži iskaz” i to “za dobro Kosova”.

Slične poruke dobili su i drugi svedoci optužbe.

Razgovori, koje su tužioci nadzirali, potvrdili su da je Tači posetiocima “davao uputstva kako da svedok svedoči” – da “umanjuje svoju vezu s Glavnim štabom OVK” – kako bi “izašao odavde kao heroj, a ne kao osramoćen”.

Istog svedoka koji je, kako proizlazi iz dokumenta, bio starešina OVK Tači je, preko posetioca, instruisao da kaže da “nije dobijao naredjenja od GŠ”, da su saopštenja tog štaba bila “propaganda” i da je “glavni” u OVK bio Adem Demaći, tadašnji politički predstavnik te paravojske u Prištini.

Drugom svedoku, Tači je, u prisluškivanom razgovoru sa posetiocem, poručio da “umanjuje njegovu ulogu” u zlodelima iz optužnice i da govori “ne znam” i “ne sećam se”.

Tači je posetiocima u pritvoru “pokazivao ili predavao” ranije izjave svedoka, uz uputstvo da svedoci te iskaze naknadno pred tužiocima “isprave” i “poboljšaju”.

Jedan od posetilaca rekao je Tačiju da se već sreo s dva svedoka, a potom su razmatrali “najbolji način da se pridje” drugima.

Da su optuženi smišljeno uticali na svedoke, tužioci u podnesku dokazuju i Veseljijevim rečima da “te niko ne može sprečiti da pošalješ poruku”.

Nadzor razgovora, trojica optuženih pokušavala su da ometu šaputanjem, glasnom muzikom i govorenjem u glas.

“Očigledno postoji veliki rizik da će trojica optuženih ometati sud” i nadalje, ako im se ne ograniče posete i komunikacija, podukli su tužioci u podnesku, podsećajući raniji nalaz suda da na Kosovu “vlada uporna klima uznemiravanja i zastrašivanja svedoka”.

Tužilaštvo je zatražilo i da sud privilegiju nenadziranih poseta trojici optuženih ograniči samo na njihovog glavnog advokata i jednog branioca.

Član tima jedne odbrane išao je, po tužiocima, u posetu dvojici optuženih koji nisu njegovi klijenti, a potom je “imao direktnu komunikaciju s osobom umešanom u ometanje suda”.

Tužilaštvo je zatražilo i da Tači, Veselji i Seljimi budu odvojeni od ostalih pritvorenika.

U posete optuženima bi, uz “aktivan nadzor”, po zahtevu tužilaca, mogli da dodju samo unapred odredjeni članovi porodice i konzularni izaslanici.

Na isti način bi bila ograničena i sva pisana i elektronska komunikacija Tačija, Veseljija i Seljimija.

Ogromna većina od 35 svedoka, koji su do sada dali iskaz na sudjenju Tačiju i saoptuženima, koje je počelo u aprilu, svedočila je iza zatvorenih vrata radi zaštite njihovog identiteta.

Proces je pred Specijalizovanim većem Kosova, kako se sud u Hagu zvanično zove, jutros je nastavljen dodatnim ispitivanjem ranijeg svedoka Sadika Halitjahe.

U 10 tačaka, Tači, Veselji, Seljimi i Jakup Krasnići optuženi su za: progon na političkoj i etničkoj osnovi, zatvaranje, nezakonito hapšenje i pritvaranje, druge nehumane postupke, okrutno postupanje, prisilni nestanak, mučenje (dve tačke) i ubistva (dve tačke).

Optužnica Tačija (54), Veseljija (55), Seljimija (52) i Krasnićija (72) tereti za zlodela počinjena u 42 nelegalna pritvora OVK na Kosovu i u Albaniji nad približno 407 pritvorenika, od kojih je najmanje 98 ubijeno, od marta 1998. do septembra 1999.

Izvor :
Kim, Beta