Svetska banka: Vozači kamiona na granicama Balkana godišnje izgube 3.000 godina

Iz Svetske banke su saopštili da vozači kamiona bespotrebno izgube 26 miliona sati (skoro 3.000 godina) čekajući na graničnim prelazima Zapadnog Balkana.

Prema novom izveštaju Svetske banke o kojem je bilo reči tokom nedavnih sastanaka održanih u okviru Berlinskog procesa u Tirani, ako se prosečno vreme potrebno za prelazak granice skrati za tri sata, što je razlika između prosečnog vremena na Zapadnom Balkanu i u državama Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj država (OECD), BDP u svakoj zemlji Zapadnog Balkana mogao bi u srednjem roku da poraste za tri odsto.

Ukazano je da bi se nivo rasta pristupanjem EU mogao povećati za još šest posto. Osim toga, i susedne zemlje članice EU, kao što su Rumunija, Mađarska i Bugarska, mogle bi da ostvare dodatni rast od 0,2 posto usled povećanog obima trgovinske razmene sa Zapadnim Balkanom.

Svetska banka već sarađuje sa partnerima na pojednostavljenju trgovine i saobraćaja u regionu kroz ulaganja i reforme. Osim toga, Svetska banka pruža podršku zemljama Zapadnog Balkana za približavanje njihovih platnih sistema standardima EU i pomaže im da ispune uslove za pridruživanje jedinstvenom prostoru plaćanja u evrima (Single Euro Payments Area, SEPA), čime će se pojednostaviti slanje doznaka i sniziti njihovi troškovi.

Podsetimo, tokom prve posete Albaniji u svojstvu potpredsednice Svetske banke za Evropu i centralnu Aziju, Antonela Basani se sastala sa čelnicima zemalja Zapadnog Balkana, predstavnicima Evropske unije i međunarodnih finansijskih institucija, kao i drugim partnerima na samitu Berlinskog procesa u Tirani. Razgovarano je o merama za jačanje regionalne ekonomske saradnje i integracija.

Konstatovano je da bi ekonomije Zapadnog Balkana mogle ostvariti svoj potencijal ako otklone prepreke u trgovini robom i uslugama, te modernizuju platne sisteme.

Izvor :
SEEbiz, klix.ba, Kim