Svećlja: Zatražio sam izveštaj i da PIK pokrene istragu o maltretiranju  Miodraga Milićevića

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Dželjalj Svečlja oglasio se na svom Fejsbuk profilu povodom tvrdnji izvršnog direktora NVO “Aktiv” Miodraga Milićevića da je nedaleko od prelaza Jarinje psihički i fizički maltretiran od strane specijalnih jedinica Kosovske policije.

“Iz raznih medijskih izveštaja danas sam saznao za tvrdnje  Miodraga Miličevića, izvršnog direktora Nevladine organizacije „Aktivni“, da su ga na graničnom prelazu u Jarinju maltretirali. Od mojih čestih poseta tamo i susreta sa svim policijskim službenicima uveren sam u primerno ponašanje policajaca“.

Svećlja je naveo da je „od granične policije zatražio izveštaj, a od Policijskog inpektorata Kosova istragu  povodom ovog slučaja“ i dodao da će građani „u rekordnom roku biti upoznati sa rezultatima istrage“.

“Kako se navodi u saopštenju Kosovske policije, Milićević je danas prešao granični punkt na Jarinju i nije bilo problema, incidenta. Kako bi to proverili naši policijski službenici su kontaktirali srpske granične službe i rečeno im je da prilikom prelaska nisu prijavljeni problemi. Uveravam sve građane da su svi pripadnici Kosovske policije na usluzi svima bez obzira na razliku da pruže bezbednost. Naše institucije poštuju prava svih zajednica koje žive i rade na Kosovu, čime obezbeđuju bezbednost i blagostanje”, naveo je Svećlja.

Povodom napada na Milićevića danas se oglasila se i Open inicijativa, koja je izrazila oštar protest povodom jutrošnjeg fizičkog i verbalnog maltretiranja Milićevića, te pozvala Vladu Kosova i nadležne nezavisne institucije da ispitaju ovaj i druge slične incidente i kazne počinioce iz redova Kosovske policije, a međunarodne aktere, pre svega KFOR i EULEX, EU i zemlje Kvinte da se aktivnije uključe u praćenju bezbednosne situacije i obrate pažnju na ponašanje specijalnih policijskih snaga u opštinama na severu Kosova.

Izvor :
Medija centar Čaglavica