Svećlja: Vučić gubi bitku sa Kurtijem pa pokušava da izazove nemire

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Dželjalj Svećlja ističe da predsednik Srbije Aleksandar Vučić gubi bitku na terenu sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem, te da pokušava da podstakne nerede na Kosovu.

„Vučić gubi bitku na terenu sa Aljbinom Кurtijem, pa se vraća hibridnom ratu kako bi kroz mehanizme koje ima pod kontrolom pokušao da podstakne nemire na Кosovu. Gubi uticaj na severu Кosova jer su uhapšeni glavni kriminalci, zatvoreni su putevi za krijumčarenje i uništeni laboratorije droge. Ruke su mu vezane, jer je njegova desna ruka i glavni čovek koji drži veze sa Moskvom, Aleksandar Vulin, pre nekoliko dana sankcionisan od SAD“, naveo je Svećlja na Fejsbuku.

Dodao je da su Belgija i Velika Britanija ukinule licence za proizvodnju oružja pod sumnjom da su snabdevali municijom ruske snage. Takođe je napisao da se u Beogradu već nekoliko nedelja, vikendom održavaju protesti sa zahtevom za smenu Aleksandra Vučića i da mu izgleda „da neće prestati brzo“.

„Našao se u takvoj situaciji da njegov položaj na Кosovu iz dana u dan slabi, i zato je izgleda Vučić odlučio da se vrati hibridnom ratu, kako bi pokušao da izazove nezadovoljstvo i uznemirenje na Kosovu, kroz dezinformacije, klevetu. Nema iza toga namere da se ojača Vučićeva pregovaračka pozicija, već samo da se oslabi Kurtijev položaj“, napisao je Svećlja.

Takođe je napisao da iza razgovora koji su snimljeni u Skupštini, a čiji su glavni akteri Mimoza Kusari Ljilja i Slavko Simić stoji upravo Vučić.

„Kao rezultat namernih pogrešnih tumačenja (razgovora) imali smo scenu nasilja u kosovskoj Skupštini i kao da te scene, koje su Кosovo prikazale kao nestabilnu državu u svim međunarodnim medijima, nisu bile dovoljne, danas je zakazan i protest protiv vlade. Čudno je kako se protest u Prištini održava u isto vreme kao i protest u Beogradu protiv Vučića. Još čudnije je što su na protest pozvali Berat Bužalaa i Vehbi Кajtazi u ime odbrane vrednosti OVК, kada svi znaju njihove izjave da je OVК počinila ratne zločine na Кosovu“, napisao je ministar unutrašnjih poslova Kosova.

Naglasio je i da „ostaje da se danas vidi da li će građani Kosova sačuvati svoje lično dostojanstvo ili će pasti u kandže hibridnog rata Srbije“.

Izvor :
Kim, RTK