Svećlja: Tražiću da se Civilna zaštita i Severna Brigada proglase terorističkim organizacijama

Ministar unutrašnjih poslova Kosova, Dželjalj Svećlja izneo je detalje o sprovedenoj kontroli automobila u Zvečanu gde je pronađena ilegalna municija, piše Gazeta Express.

Svećlja je izjavio da je na severu sprečen teroristički napad na Kosovo.

„Ozbiljnim radom Kosovske policije i OAK izbegnut je teroristički napad na Kosovo. Kako vam je sinoć saopšteno, na oko 100 metara od opštine Zvečan identifikovan je automobil beogradskih registarskih oznaka, gde je otkrivena veće količina oružja, eksplozivnih naprava i razne municije, uključujući minobacače, ose, automatsko oružje, šok bombe, uniforme i vojnu torbu“, rekao je Svećlja.

Sredstva koja su oduzeta prilikom pretresa tog automobila, prema rečima ministra unutrašnjih poslova, bila su namenjeni za terorističke napade.

„Ova sredstva su bila namenjena izvođenju terorističkih napada na građane i institucije Kosova. Sve ovo je još jedan dokaz da predsednik Srbije preko ovih grupa pokušava da destabilizuje našu zemlju“, rekao je dalje on.

Prema rečima ministra, identifikovano je da je reč o vozilu javnog preduzeća u Srbiji.

„Ovo vozilo je identifikovano kao vlasništvo javnog državnog preduzeća Srbije. Tačnije, akcionarskog društva železnica Srbije“, kazao je.

„Na osnovu svega ovoga više je nego jasno ko stoji iza napada u našoj zemlji”, rekao je on.

„Narednih dana tražiću od Vlade Kosova da se organizacije ‘Civilna Zaštita’ i Severna brigada’ proglase terorističkim organizacijama“, rekao je on.

Svećlja je pomenuo i napade koji su izvršeni na Kosovsku policiju, KFOR, EULEX i druge na severu.

„Od posleratnog perioda, Republika Kosovo je nastavila da se suočava sa agresijom zvaničnog Beograda. Posebno u poslednje vreme intenzivirani su teroristički napadi na KP, njihove automobile, policijske stanice, napadi na pripadnike KFOR-a, EULEX-a i novinare, sve do brutalnosti nad našim građanima na severu zemlje“, rekao je on.

Izvor :
Gazeta Express, KoSSev