Svećlja: Sumnjamo da je Milan Radoičić bio među 30 ljudi koji su napali Policiju Kosova, a ujedno i vođa tog napada

Sumnjamo da je jedan od tridesetorice koji su juče napali Policiju Kosova i potpredsednik Srpske liste Milan Radoičić, jer je u jednom od zaplenjenih vozila pronađena njegova dokumentacija, rekao je na konferenciji na medija u Južnoj Mitrovici ministar unutrašnjih polova Dželjaj Svećlja.

„Našli smo dokumentaciju u jednom od vozila, Radoičićevu dokumentaciju. Imamo i druga obaveštajna saznanja da je on bio jedan od vođe te grupe. Kao što sam i pre rekao sad je dužnost policije da dokaže sve činjenice do detalja u ulozi svih, ali čijenica je da kao prvo ovo što vidite ovo ne može da se pripremi za jedan dan, to traži pripreme mesecima i mesecima, ovo se ne može uraditi bez uključivanja i vođstva države Srbije i vrlo dobro znamo da jedan od elemenata koji služi državi Srbiji da donese nestabilnost u Republici Kosovo je Milan Radoičić i njegovi sledbenici“, rekao je Svećlja.

Svećlja je ponovio dosadašnje navode Policije Kosova da je poginuo jedan pripadnik kosovske policije, a trojica lakše ranjena.

Što se tiče policije mi znamo da je nažalost jedan od policajaca Republike Kosovo poginuo od rana i imamo troje lakše povređenih policajaca, troje ranjenih i dvoje povređeih, ali hvala Bogu sa lakim rana i povredama. I mi očekujemo da nam se oni pridruže svakog dana“

Kad su napadači u pitanju kaže da su za sada pronađena tri leša, a da se tačan broj povređenih još uvek ne zna.

„Kod napadača znamo za troje, imamo tri leša i po obaveštajnim informacijama znamo da ima više. A što se ranjenih tiče još uvek ne znamo tačan broj kod napadača“

Dodaje i da teren još uvek nije „očišćen“ i da će za to zbog nepristupačnosti trebati vremena.

„Ne, još uvek nije očišćen potpuno to je valjda većina vas novinara mogla da vidi kakav je to teren, trebaće vremena i puno zalaganja policije i tužilaštva da se sav teren očisti“.

Na pitanje novinarke kada će put za ulaz u selo Banjska biti otvoren, Svećlja kaže:

„To treba da odluči policija i tužilaštvo kad se akcija završi, dok mi kažemo da još nalazimo oruđe i oružje, i municiju i eksploziv, normalno da novinari ne mogu tu da uđu. Monitoring se vrši i iz međunarodnih organizacija i sve se radi pod direkcijom tužilaštva i profesionalnim radom policije“, navodi ministar unutrašnjih poslova Kosova Svećlja.

Ministar unutrašnjih poslova Kosova rekao je da nema informacije o tome da je pošta u selu Banjska „obijena“, kako je to ranije danas saopštilo Javno preduzeće Pošta Srbije. 

Konferenciji je prisustvovao i generalni direktor kosovske policije Gazmend Hodža. On je rekao su ostale osobe osumnjičene za napad u Banjskoj, a koje nisu „neutralisane ni uhapšene“, uspele da odu peške iz prostora oko manastira Banjska, gde ih je boravilo oko 30.

U kampu gde je održana konferencija Policija Kosova prrikazala je oružje različite vrste i kalibara, uniforme, logističku opremu, automobile, oklopno vozilo i razne druge predmete koji su juče zaplenjeni u selu Banjska.

Izvor :
Medija centar Čaglavica