Svećlja: Novi gradonačelnici na severu neće imati problema u radu

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Dželjalj Svećlja izrazio je uverenje da novi gradonačelnici opština na severu neće imati problema u radu, jer će se, kako je rekao, „zakon primenjivati u celoj zemlji“.

„Na severu su poteškoće konkretnije, ali neće biti problema“, rekao je Svećlja u izjavi Radiju Slobodna Evropa.

Prevremeni lokalni izbori održani su 23. aprila u opštinama sa srpskom većinom na severu Kosova – Severnoj Mitrovici, Zvečanu, Zubinom Potoku i Leposaviću – ali ih je srpska zajednica uglavnom bojkotovala.

Izlaznost je, prema podacima Centralne izborne komisije, bila nešto veća od tri odsto.

Prema prvim podacima CIK-a, Severnu Mitrovicu i Leposavić osvojio je Pokret Samoopredeljenje, a Zubin Potok i Zvečan Demokratska partija Kosova.

Ove opštine su do prošlog novembra vodili funkcioneri Srpske liste, najveće stranke Srba na Kosovu, koja nije izašla na izbore 23. aprila.

Predstavnici ove stranke poručili su da neće dozvoliti da opštine na severu vode oni koji su „osvojili jedan ili dva odsto glasova“, ali nisu precizirali koje mere bi mogli da preduzmu.

Govoreći o REL-u, ministar Svećlja je rekao da će novi predsednici „normalno raditi u državnim objektima Kosova“.

„Svi administrativni objekti u Republici Kosovo su vlasništvo države. Oni nisu ničije vlasništvo i ne podležu ničijim željama. Oni [novi predsednici] će tamo normalno funkcionisati“, rekao je Svećlja.

Izvor :
Radio Slobodna Evropa