Svećlja nakon zatvaranja tri PO organa ponavlja: Jedina institucija Srbije na Kosovu biće njena ambasada u Prištini

„Vreme ilegalnosti je završeno i jedina institucija Srbije u okviru Republike Kosovo biće njena ambasada u Prištini“, po treći put za manje od dve nedelje ponavlja Dželjalj Svećlja.

Tri Privremena organa opština po srpskom sistemu, ili kako čelnik kosovskog MUP-a kaže, tri paralelne strukture koje su delovale u okviru Kosova – su zatvorene.

„Nakon tesne koordinacije između Kosovske policije, Tužilaštva i Kosovske obaveštajne agencije, po nalogu Tužilaštva, policija je danas razvila akciju zatvaranja paralelnih struktura Srbije koje su delovale u okviru Republike Kosovo. Ovom prilikom zatvorena je nelegalna opština Peć u Goraždevcu, u Osojanu paralelna opština Istok i u Vidanji paralelna opština Klina“, precizirao je Svećlja.

Kaže da oni ostaju posvećeni jačanju kosovskih insitucija uz puno poštovanje Ustava i njegovog jedinstva.

U toku ulaska policije u zgradu PO opštine Peć u Goraždevcu, u kojoj se nalazi i tamošnji Dom kulture, kao i lokalni radio – bio je Svećlja zajedno sa kosovskim ministrom administracije i lokalne samouprave, Eljbertom Krasnićijem.

Video koji je Svećlja objavio prikazao je i snimak unutrašnjosti ove zgrade, na kojem se vidi da službenici policije zaplenjuju dokumentaciju, ali i trenutak kada policija uklanja srpsku zastavu ispred ove zgrade.

Snimak prikazuje i deo unutrašnjosti prostorija PO opštine Istok u Osojanu, gde se takođe vidi da službenici u pakete pakuju dokumenta.

Pohod ministarskog dvojca se ovime nastavio. Zajedno su prošle nedelje zatvorili četiri Privremena organa smeštena u Dragašu, a prisustvovali su, takođe zajedno, i uklanjanju bilborda počasnim građanima Zvečana u toj opštini. Juče su skupa bili i u Brđanima u severnom delu Mitrovice, istovremeno dok se na par stotina metara uklanjala metalna struktura naslikana srpskom zastavom.

Svečlja je neretko tokom ovih aktivnosti ponavljao da će „jedina institucija Srba na Kosovu biti njena ambasada u Prištini“.

Jedini odgovor Beograda na to bio je da „ambasadu Srbije u Prištini može da sanja“.

Sedam osoba prevedeno na razgovor pa pušteno

Pećko tužilaštvo u međuvremenu je saopštilo za Klan Kosova da je  sedam osoba privedeno radi ispitivanja u svojstvu osumnjičenih u sklopu današnje akcije. Oni su potom pušteni.

„Isti su ispitani u policijskim stanicama i prema ovlašćenju tužioca su pokrenuti krivični predmeti“, rekao je portparol ovog tužilaštva Škodran Nikći (Shkodran Nikqi).

Izvor :
Kossev