Svećlja: Kosovska agencija za privatizaciju vlasnik kompleksa „Rajska banja“

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Dželjalj Svećlja rekao je danas da nema sumnje da je kosovska agencija za privatizaciju vlasnik kompleksa „Rajska banja“ u Zvečanu.

„Ovo je lekcija za sve one koji žele da ulažu nelegalno, da to ne mogu da rade“, rekao je Svećlja.

Dodao je da je  odluka o upravljanju ovim kompleksom je “rezultat rada dva ministarstva- unutrašnjih poslova i bivšeg ministarstva javne uprave

„Bivše Ministarstvo uprave ima Odeljenje za upravljanje objektima takve vrste u vlasništvu države. To je razlog zašto smo mi preuzeli upravljanje ovim objektom“.

Dželjaj Svećlja govorio je i o slučaju Banjska, navodeći da  očekuje da će policija i Tužilaštvo u narednim danima izaći sa izveštajem o saznanjima o sukobu koji se desio 24. septembra u selu Banjska.

“Što se tiče slučaja terorističkog napada u septembru, upoznati ste da Kosovska policija, zajedno sa tužilaštvom koje vodi istrage, sprovodi najveću istragu u istoriji Kosova. Uskoro ćemo dobiti preliminarne rezultate. To je jedan od mojih zahteva tužilaštvu da imamo preliminarni izveštaj”, rekao je kosovski ministar unutrašnjih poslova

Istrage o slučaju Banjska takođe vode i KFOR i EULEX, rekao je Svećlja.

“Stalno razmenjujemo informacije sa njima, ali ne znam kada će da izađu sa izveštajem o njihovim istragama. Izveštaj nismo dobili, a informacije delimo. Tužilaštvo i policija treba da izađu sa izveštajem o svemu što je pronađeno o ovom slučaju”, kazao je Svećlja.

Ministar unutrašnjih poslova Kosova dodao je da će “izveštaj kosovskog tužilaštva i policije pored terorističkog napada u Banjskoj, obuhvatiti i imovinu Milana Radoičića koju je policija zaplenila”.

“To obuhvata i vilu Radoičića, stan Radoičića. Mi zajedno sa Ministarstvom za poljoprivredu razgovaramo da to (imovina) pređe u Ministarstvo unutrašnjih poslova jer je to zemlja Ministarstva za poljoprivredu, Agencije za šumarstvo. Ovo što je građeno se smatra kao uzurpacija, znači oni su uzrupirali bajpas tunel koji je u blizini i smatramo da je bilo mnogo kršenja zakona ovde. Naše mere su korodinarane sa mnogim institucijama, sa svim institucijama“, kazao je Dželjaj Svećlja.

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Dželjalj Svećlja govorio je i saobraćajnoj nesreći koja se pre pet dana dogodila u Prizrenu, tokom uličnih trka na auto-putu Ibrahim Rugova, kada je jedan vozač je izgubio kontrolu i zabio se u ljude koji su posmatrali trku pored puta. U ovoj nesreći su poginule su tri osobe i tri su povređene.

Dodao je da je generalnim direktorom Policije Kosova Gazmendom Hodžom razgovarao o “merama koje treba da preduzme, posebno od strane kosovske policije u vezi sa organizovanjem ilegalnih automobilskih trka” i „o radnjama koje je policija preduzela da poveća bezbednost u saobraćaju“.

Svećlja je reako i da su u saobraćajnim nesrećama ove godine na Kosovu život izgubila 104 građana, a da je kosovska policija izrekla 76 kazni za ljude koji su organizovali nelegalne auto-trke.

„Kao odgovor na veliki broj nezgoda i gubitaka života u saobraćaju, razmatramo pooštravanje mera i njihovo sprovođenje bez ikakvog kompromisa”, rekao je Svećlja.

 

 

 

Izvor :
Medija centar Čaglavica