Svečano otvorene Zimske olimpijske igre u Pekingu

Zemlja u kojoj se pre više od dve godine pojavio koronavirus u petak je otvorila Zimske olimpijske igre. Predsednik Kine Ši Đinping proglasio je početak olimpijskih igara na ceremoniji održanoj na Nacionalnom stadionu.

Predsednik Olimpijskog komiteta Tomas Bak je na otvaranju poručio da olimpijske igre u Pekingu označavaju „novo doba za globalne zimske sportove“. Takođe je pozvao svetske lidere da poštuju olimpijsko primirje i „daju šansu miru“.

Peking je postao prvi grad koji je bio domaćih i zimskih i letnjih Olimpijskih igara (OI). Mnogi su ove igre preskočili zbog pandemije i političkih razloga, ali drugi su došli – poput ruskog predsednika Vladimira Putina.

Ceremonija otvaranja, u kojoj je učestvovalo 3.000 izvođača, održano je prvog dana proleća po Kineskom kalendaru i počelo je performansom plesača na temu proleća.

Usledila je tradicionalna parada 91 zemlje učesnice. Ukupno učestvuje 2.871 sportista koji se takmiče u 106 disciplina različitih zimskih sportova.

Posebnim aplauzom pozdravljeni su sportski timovi Rusije i „Hong Konga, Kine“.

Najviši strani zvaničnik koji prisustvuje otvaranju OI je ruski predsednik. Dosta zemalja je diplomatski bojkotovalo odlazak na OI posle poziva SAD, a zbog tvrdnji da Kina krši ljudska prava muslimanske, ujgurske manjine.

Svečanosti prisustvuje i predsednik Srbije Aleksandar Vučić koji bi u subotu, kako je najavljeno, trebalo da se sastane sa kineskim predsednikom Ši Đinpingom.

Publika je u mnogo manjem broju zbog pandemije, jer su organizatori odlučili da ne prodaju karte kako bi se sprečilo širenje kovida.

Olimpijske igre u Pekingu, kako podseća agencija Rojters, održavaju se i u svetlu geopolitičkog suparništva kakvo nije viđeno od bojkota za vreme Hladnog rata 1980-tih, kada su Sjedinjene Države odbile da učestvuju na igrama u Moskvi, a Sovjetski savez bojkotovao olimpijadu u Los Anđelesu.

Dok su tenzije na obje strane Evroazijskog regiona najveće poslednjih decenija, Putin i Ši su podržali jedan drugog u pogledu niza pitanja, uključujući i u Ukrajinu gde Zapad optužuje ruskog lidera da se priprema za rat. Moskva odbacuje te optužbe.

Izvor :
Glas Amerike