Svakodnevne restrikcije vode u Čaglavici. Iz vodovoda poručuju da neće biti dovoljno vode za Čaglavicu dok temperature ne budu niže

Meštani Čaglavice  poslednjih mesec dana suočavaju se sa svakondevnim isključenjem vode u periodu od 16 do 22 časa. Meštani ovog sela koje pripada dvema opštinama (Gračanica i Priština), kažu da račune redovno izmiruju, ali da se već godinama u letnjim mesecima samo ovo mesto najviše suočava sa ovim problemom.

“Vode više nema, nego što je ima. Mesec dana je ovako, možda i više, ne znam zašto isključuju. Redovno plaćamo račune i racionalno koristimo vodu. Ja sam postavio cisternu i hidrofor. Imamo bar da se okupamo, vodu za piće kupujemo, jer ovu iz cisterne ne pijemo, ali da nije toga bilo bi još teže”, rekao je za Medija centar meštanin Čaglavice. 

“Veliki je problem, vode nema, plaćamo je, a restrikcije su svakodnevne. Sa toplijim danima još gore je, uđem u kupatilo, ne mogu da se istuširam, ne mogu decu da okupam pred spavanje. Ceo dan su napolje, toplo je. Kako je moguće da u drugim mestima Lapljem Selu, Gračanici nema restrikcija, a samo kod nas svake godine isti problem”, navela je meštanka Čaglavice.  

Direktor Odeljenja javnih službi u Opštini Gračanica Vladica Trajković rekao je za Medija centar da su se meštani Čaglavice pre desetak dana obratili opštini zbog svakodnevnih restrikcija vode, a da se povodom ovog problema opština obratila Regionalnoj kompaniji za vodosnabdevanje iz Prištine gde su im rekli da do restrikcija vode dolazi zbog povećane potrošnje. 

“Rekli da zbog velike potrošnje vode dolazi do nestanka, tačnije slabijeg snabdevanja viših delova naselja između Ajvalije, Čaglavice i Prištine. Na tom cevovodu koji snabdeva Čaglavicu i ide do Dobreva, moralo je da se interveniše i da se u popodnevnim časovima, od 16 do 22 časa vrše restrikcije za Čaglavicu i Dobrevo. Nisu napomenuli do kada će to biti na snazi, ali pretpostavljam da će tako da ostane sve dok su ove visoke temperature i povećana potrošnja vode”, rekao je Trajković. 

Trajković je istakao i da je od predstavnika Regionalne kompanije za vodosnabdevanje iz Prištine tražio da pronađu rešenje kako do restrikcija vode ne bi dolazilo. 

”Menadžeri koji su na terenu obećali su da će razgovarati sa predstavnicima direkcije kako bi videli da li postoji neki drugi način da se poveća pritisak ili snabdevanje kako bi se rešio ovaj problem”, rekao je Trajković. 

Medija centar se povodom svakodnevnih višečasovnih restrikcija vode u Čaglavici obratio Regionalnoj kompaniji za vodosnabdevanje u Prištini. Prosleđeno nam je saopštenje od 23. juna sa zvanične fejsbuk stranice ove kompanije, koje je objavljeno samo na albanskom jeziku, a u kojem se navodi sledeće:

„Potražnja za pijaćom vodom izuzetno je porasla, pa uprkos tretmanu vode za piće sa maksimalnim kapacitetom voda ne stiže do nekih mesta snabdevanja. Primorani smo da primenimo redukcije vode u nekim oblastima: Naselje Ćendresa, naselje Nic, deo Veternika prema Rezonanci, naselje Keršija sa sniženjem od 16:00-22:00. Ako se ovo povećanje potražnje za vodom nastavi, smanjenja će se primeniti i na druge oblasti. Naglašavamo i ponavljamo da smanjenja neće biti ako se ne zloupotrebljava voda, čija je danas zloupotreba dostigla vrhunac neodgovornosti. Građani treba da budu svesni pravilne upotrebe vode. Ova odluka ostaje na snazi sve dok temperature ne padnu i potražnja za pijaćom vodom ne opadne”, navodi se u saopštenju.

Izvor :
Medija centar Čaglavica