Susret glavnih pregovarača Srbije i Kosova 19. marta

Radio Slobodna Evropa saznaje iz diplomatskih izvora da će se 19. marta održati runda dijaloga na nivou glavnih pregovarača Srbije i Kosova.

Kako navode ovi izvori, očekuje se da će na tom sastanku biti reči o redosledu primene o sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa, kao i o drugim pitanjima, uključujući, eventualno, korišćenje valuta za plaćanje ili ono što se sada zove „pitanje dinara“.

Američki izaslanik za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar koji je boravio u dvodnevnoj poseti Prištini je već nagovestio da će doći do sastanka. On je nakon susreta sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem rekao da se nada da će kosovska vlada biti fleksibilna tokom sastanka o ovom pitanju sledećeg utorka, ne iznoseći više detalja.

Eskobar je posle sastanka sa Kurtijem novinarima rekao da su propisi Centralne banke Kosova o dinaru „doneli probleme nekim građanima ove države“, dodajući da su SAD zbog toga „veoma zabrinute“.

„Premijer je ovo prihvatio i obećao da će pogledati neke od predloga koje sam mu danas izneo“, rekao je Eskobar.

Pitanje dinara je zateglo odnose između Kurtijeve vlade i američke administracije, pošto su američki zvaničnici ranije izjavili da ih kosovska izvršna vlast ne tretira kao partnere.

Uredba Centralne banke Kosova, koja je stupila na snagu 1. februara, predviđa evro kao jedinu valutu za plaćanja na Kosovu.

Država Srbija isplaćuje svakog meseca Srbima na Kosovu u dinarima plate, penzije i dodatnu pomoć.

Izvor :
Radio Slobodna Evropa