Sunjog: Najvažnije nastaviti pregovore

„Najvažnije je da se pregovori o normalizaciji odnosa između obe strane nastave pod okriljem dijaloga uz podršku EU i da dijalog donese trajna rešenja za dobrobit stanovništva na terenu i izgradi mostove između zajednica“, istakao je ambasador EU u Prištini Tomaš Sunjog povodom Dana Evrope.

On je kazao da EU igra ključnu ulogu na Zapadnom Balkanu u promovisanju dijaloga i pomirenja, posebno između Kosova i Srbije.

Na obeležavanju Dana Evrope Sunjog je kazao da je prethodna godina bila iizazovna, ali da je ipak zabeleženo nekoliko pozitivnih stvari, među kojima bezvizni režim za građane Kosova od 1. januara 2024. godine.

„Nerešeno pitanje liberalizacije viznog režima predstavljalo je taman oblak nad odnosima Everopske unije i Kosovo tokom protekle deceniji, i sa velikom radošću mogu da kažem da od 1. januara 2024. godine, stanovnicima Kosova više neće biti potrebne vize za kratkoročne turističke posete u šengensku zonu“, istakao je Sunjog, zahvalivši se Češkoj i Švedskoj na njihovom doprinosu u tom pogledu u svojsvtu predsedavajućih Saveta Evropske unije.

Još jedna prekretnica su, kaže Sunjog, tri IPA sporazuma o finansiranju potpisana između EU i Kosova, uključujući paket energetske podrške, kojima je EU pružila Kosovu više od 200 miliona evra u obliku direktne finansijske pomoći samo u poslednjih nekoliko meseci.

„Ukupna finansijska pomoć koju je EU pružila Kosovu u okviru IPA-e, odnosno EU instrumenta za pretpristupnu pomoć, od 2007. do danas, premašila je 1,4 milijarde evra. Ova finansijska pomoć pomaže Kosovu, između ostalog, da razvije svoju ekonomiju i infrastrukturu, unapredi obrazovanje i zaštitu životne sredine i uskladi svoje zakonodavstvo sa pravnim tekovinama EU“.

Istakao je i da su finansijska pomoć i stručna podrška usmereni ka unapređenju Kosova na putu EU integracija.

Nadam se da ćemo do Dana Evrope sledeće godine imati za proslavu još više pozitivnih razultata“, zaključio je on poželevši svima srećan Dan Evrope.

Izvor :
Kim