Sunjog: EU spremna da ukine kaznene mere za Kosovo

Šef EU na Kosovu Tomaš Sunjog rekao je da je Evropska unija spremna da ukine kaznene mere prema Kosovu, ali kao uslov Kosovo mora da učini više na poboljšanju situacije na severu.

On je rekao da je vrlo jasno šta se od Kosova i Srbije očekuje da urade na putu normalizacije odnosa.

„Evropska unija je razgovarala o pitanju mera, u okviru diskusije o proširenju u decembru prošle godine. Zaključke o proširenju odobrio je Generalni savet 3. decembra prošle godine. Ti zaključci su vam dostupni za čitanje i možete videti da je EU spremna da ukine mere, ali i da očekuje da Kosovo učini više na deeskalaciji i da nema roka. Mislim da je naša politika postala sasvim jasna od 3. juna kada smo jasno formulisali šta očekujemo od obe strane”, rekao je on u izjavi RTK.

Evropska unija je krajem juna prošle godine obavestila Vladu Kosova o izricanje kaznenih mera zbog toga što Kosovo nije preduzelo neophodne korake za smanjenje tenzija na severu Kosova, koje su počele 26. maja, kada su novi albanski predsednici opština Zvečan, Zubin Potok i Leposavici ušli u zgrade opština u pratnji kosovske policije.

Tada su se Kosovo i EU u Bratislavi dogovorili o sporazumu u četiri tačke koji Kosovo mora da primeni da bi ukinulo mere. Među njima je i deeskalacija situacije i održavanje izbora u četiri severne opštine.

Za ove poslednje je već počela procedura potpisivanjem peticija za razrešenje aktuelnih predsednika.

Izvor :
RTK, EKONOMIJA ONLAJN, KIM