„SumLjivo lice“ u Gračanici za Luku Sekulića

Narodno pozorište u Prištini (NPP) izvešće u ponedeljak 26. februara od 20.00 časova hit komediju „SumLjivo lice“ u režiji Milana Neškovića na matičnoj sceni u Gračanici. Sav prihod od prodatih karata biće namenjen za lečenje malog Luke Sekulića iz ovog mesta koji boluje od portne hipertenzije i trenutno se nalazi u bolnici za decu u Milanu.

Cena ulaznice je 250 dinara.

„’Sumnjivo lice’ Branislava Nušića spada u klasike domaće drame i doživelo je ogroman broj izvođenja do sada. Tema ovog komada su ljudi na vlasti koji se nisu mnogo bavili svojim obrazovanjem, iako se nalaze na važnim pozicijama, koji su spremni na sve kako bi ispunili svoje ciljeve“, podsetili su, govoreći o komadu, reditelj Nešković i dramaturškinja Maja Todorović.

Njihovo „čitanje“ Nušićevog klasika donosi neke novine.

„Pre svega, odlučili smo se da naziv komada blago modifikujemo u ’SumLjivo lice’, s obzirom da junaci konstantno pogrešno izgovaraju tu reč, naravno bez svesti da je govore neispravno, kao i mnoge druge reči. Nušić ih je već sve postavio jasno kao korumpirane podlace koji su spremni na sve kako bi ispunili svoje ciljeve. Samo što u ovoj predstavi to više nisu činovnici iz Obrenovićeve vlasti, ovo su naši savremenici – još podliji, suroviji i opakiji. I dalje im se smejemo, ali taj smeh na kraju ostavlja i dozu gorčine kad shvatimo da se ništa nije promenilo za sto i više godina. Možda smo toga svesni, možda ne, ali nije zgoreg da se toga povremeno prisetimo. Možda se u narednih sto godina nešto promeni, a možda samo neko treba da ugasi svetlo“, zaključili su Nešković i Todorovićeva.

Scenograf je Goran Stojčetović, a kostimografkinja Biljana Grgur.

U predstavi igraju: Igor Damnjanović, Milena Jakšić/Aleksandra Cucić, Tamara Tomanović, Milan Vasić, Anika Grujić, Branko Babović, Nikola Đorđević, Zoran Mijatović, Ivica Jevtić, Branko Janićijević i Uroš Antonijević. Ulogu Branislava Nušića tumači dugogodišnji saradnik NPP-a i gost iz Niša Aleksandar Mihailović.

„SumLjivo lice“ je sa velikim uspehom premijerno izvedeno na matičnoj sceni NPP-a u Domu kulture „Gračanica“ 9. februara 2022. Prva repriza je bila dan kasnije u Domu kulture „Stari Kolašin“ u Zubinom Potoku, a u martu iste godine je izvedena u Leposaviću i Zvečanu.

Izvor :
Kim