Suđenje E.B. za navodni ratni zločin: Svedok tvrdi da ga je vređao i maltretirao u policijskoj stanici u Đurakovcu

Svedok S. R. je rekao da ga je 27. jula 1998. godine optuženi za ratne zločine E. B., zajedno sa pripadnicima srpske paravojne formacije, vređao i maltretirao u policijskoj stanici u Đurakovcu u Istoku.

„E.B me je mnogo vređao i počeo da me napada i rekao mi – ‘šta hoćete’, da li znate ko je Srbija“, rekao je S.R. tokom svedočenja.

U ovom slučaju, tužilaštvo E.B. tereti za ratne zločine u periodu od 1998. do 1999. godine nad civilnim stanovništvom u Opštini Istok i okolnim selima, prenosi „Zakletva za pravdu“.

S.R je rekao da je možda zaboravio detalje jer je od tada koristio sedative, za šta ima i medicinsku dokumentaciju.

Svedok S.R. je rekao da su ga iz policijske stanice u Đurakovcu srpske paravojne jedinice slale u druge zatvore u Srbiji uključujući i Dubravu, gde je doživeo masakr.

Takođe, S.R. je rekao da je 1998. godine od strane srpskih vlasti osuđen na šest godina zatvora zbog tvrdnje da je terorista i zbog toga je poslat na izdržavanje kazne u Srbiju, gde je ostao do 2001. godine.

Na kraju je rekao da podnosi imovinsko-pravni zahtev, na osnovu toga što mu je spaljena cela kuća, uključujući i za maltretiranje koje je doživeo.

Prethodno je saslušana i svedokinja R. E, koja je rekla da je, dok su išli traktorom za Albaniju, među srpskim vojnicima videla optuženog E.B.

R.E. je rekla da je poznavala optuženog E.B, da je bio među srpskim policajcima, pošto je komšija njenog oca i da su sa njim bili u dobrim odnosima.

Ona je dodala da joj je njen suprug ispričao kako su ih tokom rata dok su odlazili u Albaniju, srpski vojnici spuštali iz traktora (u kom nije bila svedokinja) i postavili ih uza zid na jednoj kući i da im je jedan od vojnika tražio da ih ne streljaju.

Svedokinja R.E. je rekla da joj je suprug rekao da mu je glas bio poznat kada je to lice tražilo da se ne izvrši streljanje, a da su joj komšije rekle da ga je E.B. spasio.

Odgovarajući na pitanja specijalnog tužioca Athea Deme, svedokinja R.E. je rekala da je E.B bio obučen u odeću srpskih paravojnih formacija.

Dalje, svedokinja R.E. je kazala da su u njenom selu Starodvorane u opštini Istok zapaljene kuće i da se od posledica incidenta razboleo jedan od članova njene porodice, koji je preminuo u Kukešu. Stoga je iz ovog razloga rekla da podnosi imovinsko-pravni zahtev.

Prema optužnici Specijalnog tužilaštva Republike Kosovo, podignutoj 15. septembra 2023. godine, E.B. je optužen da je tokom 1998-1999. godine počinio ratni zločin protiv civilnog stanovništva u opštini Istok i okolnim selima.

E.B. je optužen da je kao pripadnik srpskih policijskih i vojnih snaga, pojedinačno i u saradnji sa drugim licima, učestvovao i doprineo primeni represivnih mera ubistava, racija, premlaćivanja, zlostavljanja, hapšenja, mučenja, surovog i okrutnog postupanja, držanja u uslovima ropstva, proterivanja civilnog stanovništva, pljačkanja, paljenja i uništavanja kuća civilnog stanovništva albanske nacionalnosti.

Izvor :
Zakletva za pravdu, Kim