Stoltenbergu produžen mandat do oktobra 2024. godine

BERLIN, GERMANY - DECEMBER 01: NATO Secretary General Jens Stoltenberg and German Chancellor Olaf Scholz (not pictured) speak to the media during talks at the Chancellery on December 01, 2022 in Berlin, Germany. Issues the two leaders discussed include the ongoing Russian war in Ukraine and the protection of underwater European infrastructure. (Photo by Sean Gallup/Getty Images)

Norvežanin Jens Stoltenberg, koji je na čelu NATO-a od 2014. godine, izjavio je da je ponovo imenovan na funkciju generalnog sekretara na još godinu dana.

Produženje mandata odobreno je na sastanku ambasadora 31 zemlje članice u sedištu NATO-a u Briselu, uoči samita te organizacije.

„Počastvovan sam odlukom saveznika NATO-a da produže moj mandat generalnog sekretara do 1. oktobra 2024. godine“, napisao je Stoltenberg na Tviteru.

Dodao je da transatlantske veze „garantuju slobodu i bezbednost gotovo 75 godina“ i da je „u sve opasnijem svetu, Alijansa važnija nego ikad“.

Prvi put izabran 1. oktobra 2014. na četvorogodišnji mandat, bivši norveški premijer (64) služio je dva puna mandata. Njegov mandat već je bio produžen za godinu dana 2022. posle početka ruske invazije na Ukrajinu.

Ukrajina, odnosno pitanje njenog prijema u Alijansu će biti glavna tema samita NATO-a 11. i 12. jula u Vilnjusu. Ako njen prijem u članstvo NATO-a bude isključen sve dok traje ruska vojna ofanziva, Kijev želi garancije za budućnost.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je nedavno tražio „veoma jasan i razumljiv signal na samitu u Viljnusu da Ukrajina može postati punopravna članica NATO-a posle rata“.

Invazija Rusije na Ukrajinu poremetila je bezbednost u Evropi i navela Finsku i Švedsku da se pridruže NATO-u pošto Član 5. Statuta Alijanse predviđa da se napad na jednu članicu „smatra napadom na sve članice“.

Posle tri decenije vojnog nesvrstavanja, Finska koja s Rusijom ima 1.300 kilometara dugu granicu, postala je početkom aprila 31. zemlja članica NATO-a, a kandidaturu Švedske blokiraju Turska i Mađarska, svaka iz svojih razloga.

Izvor :
Beta