Stoltenberg pozvao na uzdržanost svih u regionu i dijalog Beograda i Prištine

BERLIN, GERMANY - DECEMBER 01: NATO Secretary General Jens Stoltenberg and German Chancellor Olaf Scholz (not pictured) speak to the media during talks at the Chancellery on December 01, 2022 in Berlin, Germany. Issues the two leaders discussed include the ongoing Russian war in Ukraine and the protection of underwater European infrastructure. (Photo by Sean Gallup/Getty Images)

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg pozvao je sve strane na Zapadnom Balkanu da se uzdrže od zapaljive retorike i postupaka koji bi mogli da dovedu do dalje eskalacije tenzija, istovremeno istakavši značaj procesa dijaloga Beograda i Prištine.

On je na konferenciji za novinare pozvao Beograd i Prištinu da se angažuju u dijalogu uz posredovanje EU i naglasio da ohrabruje obe strane da se u dobroj veri uključe u pregovarački proces.

Ocenio je da su u poslednje vreme prisutne pojačane tenzije na Кosovu i drugim delovima Zapadnog Balkana, i podsetio da je pred Božić posetio region.

“Moja glavna poruka je da sve strane treba da se uzdrže od zapaljive retorike i postupaka koji bi mogli dodatno da eskaliraju tenzije u regionu”, rekao je on.

Кako je dodao, zbog dešavanja prošle godine, NATO je povećao prisustvo na Кosovu.

“Кao rezultat napada i nasilja koje smo videli na Кosovu u poslednjih godinu dana, NATO je pojačao svoje prisustvo. Tamo je i Кfor. Tu smo da osiguramo mirno i bezbedno okruženje za sve zajednice. Dodali smo hiljade dodatnih vojnika kako bismo ispunili mandat koji smo dobili od Ujedinjenih nacija”, zaključio je Stoltelberg.

Izvor :
TANJUG, RTS