Stoltenberg potvrdio: 700 vojnika NATO-a stiže na Kosovo

Nakon najave iz NATO-a da će usled nemira na Severu Kosova poslati dodatne snage, generalni sekretar ove Alijanse, Jens Stoltenberg, izašao je sa konkretnom brojkom.

„Odlučili smo da u roku od nekoliko dana rasporedimo još 700 vojnika na Kosovo i stavimo dodatne snage u veću pripravnost“, kazao je večeras Stoltenberg.

Naglašava da će dodatne snage biti raspoređene ukoliko to bude bilo potrebno.

„Ovo su razboriti koraci koji osiguravaju da KFOR ima snage i sposobnosti koje su mu potrebne da ispuni svoj mandat UN“, naglasio je Stoltenberg.

Poručio je da će KFOR i NATO preduzeti sve neophodne mere da održe sigurno i bezbedno okruženje za sve građane Kosova.

Neposredno pre Stoltenberga Komanda združenih savezničkih snaga u Napulju, saopštila je da je kao odgovor na jučerašnji sukob u Zvečanu, kada je ranjeno 30 članova snage NATO-a „upravljala“ u raspoređivanju operativnih rezervnih snaga za zapadni Balkan.

„Nasilje mora prestati, a sve strane moraju da prestanu da preduzimaju akcije za podrivanje mira u bilo kojoj i svim zajednicama na Kosovu“, rekao je admiral Stjuart B. Munš, komandant Komande združenih savezničkih snaga u Napulju.

Podsetimo, od petka se u tri severne opštine nalaze jake snage Specijalne jedinice Kosovske policije. U pitanju su opštine Zvečan, Leposavić i Zubin Potok u koje su specijalci tog dana nasilno ušli kako bi sproveli nove albanske gradonačelnike.

Srbi se tome protive, a juče su se u velikom broju okupili ispred opštinskih zgrada u znak protesta.

Za razliku od Leposavića i Zubinog Potoka, situacija u Zvečanu je eskalirala kada je došlo do sukoba okupljenih Srba sa KFOR-om, a nakon što su Srbi odbili da, posle višečasovnih pregovora i protesta, propuste dva blindirana policijska vozila, zatraživši da opštinske zgrade u Zvečanu, Leposaviću i Zubinom Potoku, napuste sve specijalne jedinice Kosovske policije.

Povređeno je 30 vojnika KFOR-a i više desetina građana. Istovremeno, kako je potvrdila Kosovska policija, petorica Srba je privedeno upravo u vezi sa ovim nemirima, a pojedinima je već određena 48-časovna mera pritvora.

Odmah sinoć stigao je snažan talas osuda u vezi sa najnovijom krizom na Severu, ali ovog puta na račun Srba, odnosno onih koji su se sukobili sa KFOR-om.

Međunarodni predstavnici koji su prethodnih dana upirali prst u kosovske vlasti i premijera Aljbina Kurtija da prestane da vuče jednostrane poteze, da mora hitno da deeskalira situaciju, i da su jednostrane provokacije bile nepotrebne, sada listom osuđuju snažno nasilje prema pripadnicima KFOR-a, odnosno NATO-a i novinarima.

Komandant KFOR-a danas je, međutim, naznačio da za jučerašnji incident odgovornost treba da preuzmu obe strane „umesto što se kriju iza lažnih narativa“.

Situacija je danas u svim opštinama znatno mirnija, premda su se građani ponovo na istom mestu okupili. Oni i dalje očekuju da se specijalci iz opština povuku.

Sa srpske strane dobili su naznaku da će se to danas i dogoditi, ali je to ipak na kraju kosovski MUP demantovao.

U međuvremenu je američki ambasador u Prištini, Džefri Hovenijer, zatražio od kosovskog premijera da hitno deeskalira situaciju i izneo dva zahteva – da policijski službenici napuste opštinske zgrade, a novoizabrani gradonačelnici funkcije obavljaju u alternativnim objektima.

Izvor :
Kossev