Stoltenberg: Na Zapadnom Balkanu ne postoji direktna vojna pretnja

Beograd, 21. novembra 2023.- Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas u Beogradu sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom. Sastanak je počeo oko 9.30 u zgradi Generalnog sekretarijata predsednika, a posle sastanka biće održana i zajednička konferencija za medije. FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ/ bg

Prvi čovek najvećeg vojnog saveza u svetu kaže da je region Zapadnog Balkana strateški važan za Alijansu.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je da je tokom posete zemljama Zapadnog Balkana uočio da postoje separatističke tendencije u Bosni i Hercegovini, krhka sigurnosna situacija na Kosovu i zastoj u normalizaciji odnosa Srbije i Kosova.

Na konferenciji za novinare s liderima zemalja Zapadnog Balkana koje su i članice NATO-a u Skoplju, rekao je da bi stabilnost trebala da bude osnovna težnja zemalja u regionu.

“Ovaj region je strateški važan za NATO, ali postoje razlozi za zabrinutost u poslednje vreme“, kazao je Stoltenberg.

“Vreme je da se prevaziđu lokalni konflikti, kao i da prestane rat u Ukrajini”, dodao je on.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare sa hrvatskim predsednikom Zoranom Milanovićem, albanskim premijerom Edijem Ramom i domaćinom, makedonskim premijerom Dimitrom Kovačevskim, generalni sekretar Alijanse je pohvalio Severnu Makedoniju kao validnu članicu NATO-a i primer uspešnog multietničkog društva na Zapadnom Balkanu.

“U Severnoj Makedoniji sve etničke zajednici žive u mirnom suživotu, što doprinosi stabilnosti i prosperitetu celog društva”, rekao je Stoltenberg.

Stabilnost na Balkanu među ciljevima Alijanse

On je ukazao da su u godini kada NATO obeležava 75. godišnjicu postojanja primarni ciljevi Alijanse jačanje strateških potencijala NATO-a, postizanje mira u Ukrajini i stabilnost na Zapadnom Balkanu.

Istakao je da na Zapadnom Balkanu ne postoji “direktna vojna pretnja“, ali i naveo da postoji povećana pažnja usmerena ka regionu.

“Vidimo da je povećana pažnja uglavnom ka Kosovu, kao i u Bosni i Hercegovini, ali ne vidimo nikakvu direktnu vojnu pretnju. Zabrinuti smo zbog razvoja pojedinih događaja u pogrešnom smeru, ali istovremeno, potrebno je shvatiti snagu i značaj NATO-a. Ovde smo prisutni mnogo godina. Imamo nekoliko saveznika, na Kosovu smo povećali prisustvo sa još oko 1.000 vojnika, još više naoružanih”, rekao je Stoltenberg i dodao da NATO pažljivo prati situaciju u regionu.

Istakao je da Alijansa čini ono što je potrebno saveznicima.

“Moramo stabilizovati susedstvo NATO-a, jer smo samim tim i mi sigurniji. Zato sam i razgovarao s liderima regije, to nam pomaže da dobijemo bolje zajedničko razumevanje sigurnosne situacije. Na Zapadnom Balkanu imamo istorijsko prisustvo i zato je ovaj sastanak bio važan”, kazao je prvi čovek NATO-a.

Izvor :
Kim, Al Džazira