Stojanović ambasadorima Francuske i Nemačke: Vratite spomenik gde je bio – postavite i srpsku zastavu

Povodom izmeštanja spomenika palim srpskim vojnicima u Prvom svetskom ratu u vojnom delu pravoslavnog groblja u Prištini oglasio se i lider Srpskog nacionalnog pokreta Branimir Stojanović. On je ambasadorima Francuske i Nemačke na Kosovu, koji su prethodno saopštili da su spomenik pomerili samo nekoliko metara,  poručio da je “potpuno neprimereno da oni pomeraju  spomenik srpskim vojnicima bez saglasnosti potomaka, onih čiji se posmrtni ostaci nalaze u toj grobnici”.

“Njih, potomaka srpskih ratnika, nema u opštini Priština od koje ste tražili saglasnost, pa nije ni čudo što ste je dobili. Što se njih tiče mogli ste spomenik i da bacite, tim bolje. Primereno je bilo da se obratite Srpskoh pravoslavnoj crkvi –  Eparhiji raško prizrenskoj, jer se radi o nadgrobnom spomeniku na srpskom pravoslavnom groblju”, napisao je Stojanović na svom Fejsbuk profilu.

Ambasadorima poručuje i da je srpski narod “do srži  pogodila činjenica da su udovoljili zahtevima revizionista i ekstremista – da se učini manje vidljiv spomenik srpskim vojnicima stradalim od 1912 do 1918 godine”.

“To je jasno vidljivo, da se više ne vidi srpski spomenik, i na fotografijama koje su objavljene sa ceremonije pre par dana. Ekstremisti, revizionisti su uspeli – još jedan spomenik Srbima na Kosovu je sklonjen, za sada samo u stranu”.

Stojanović dalje navodi.

“Da li ste se zapitali zašto pored francuske trobojke, koja se lepo viori i nama je drago zbog toga, nema i srpske i da  li bi to bilo pitanje civilizacijskog poštovanja,  ali i važećih zakona morala da se viori i srpska trobojka? Danas naše zastave pale svakodnevno i time nam, oni isti ekstremisti kojima ste udovoljili, šalju poruku da za nas nema mesta na Kosovu”.

“Nećemo prestati da tražimo da spomenik vratite na njegovo originalno mesto i bilo bi pošteno da isto kao što ste dobili saglasnost od opštine Priština da izmeštate naš spomenik,  isposlujete saglasnost da pored tog istog spomenika postavimo svoju trobojku”.

“Pošto smo mi mali i ne kadri da sami uradimo ono što bi moralo da se uradi nama ostaje da vas pozivamo na savest i vaše pretke koji su bili spremni da ginu boreći se protiv ekstremista, ono što od Vas očekujemo iziskuje mnogo manje hrabrosti ali je za čuvanje istorijske istine, našeg postojanja i budućnosti u kojoj ćemo kao narod biti poštovani kao ravnopravni ljudi,od ogromne važnosti”, zaključio je Branimir Stojanović.

U međuvremenu, oglasila se i opština Prištini navodeći  da nisu dobili nikakav zahtev za pomeranje spomen ploče, niti su obavešteni o tome. 

Izvor :
Medija centar Čaglavica