Stikeri za oči

Pored rešenja da (konačno) krene da sprovodi svoju odluku od pre jedne decenije, a to je da dozvoli vozilima sa kosovskim tablicama da se nesmetano kreću po Srbiji, Vlada bi trebalo da simultano donese i odluku o besplatnoj podeli stikera za oči svima u Srbiji kojima kosovski grb i RKS na tablicama smetaju.

E pa, srećna vam Nova 2024. godina! Prespavali ste devedesete? Probudili se tek krajem 2023. godine? Ili ste rođeni posle devedesetih? Onda vas potpuno razumem. Nema nikakve logike da se sad odjednom pojavi tu neko Kosovo sa svojim (čuj svojim, jedva da ih i Albanci prihvataju) simbolima, registarskim tablicama, težnjama da bude član u međunarodnim organizacijama ili da učestvuje u sportskim dešavanjima. Nema logike.

Zato, pošto ste još sanjivi od naglog buđenja, kada vam po Srbiji naiđe neko vozilo sa kosovskim tablicama, a vi pravac zgrada Vlade u Beogradu i tražite besplatno izdavanje stikera za oči, da vam nacionalni ponos ne bi gledao tu sramotu, da na komadu lima vidite (iste one) konture Kosova (sa sve Metohijom), iznad kojih je pet žutih zvezdica koje simbolizuju narode koji ovde žive, pa i srpski. A u vozilu sa tim strašnim tablicama su upravo oni. Molim vas, oprostite im što su demokratskom slobodom izbora – auto kao kokošinjac u dvorištu, ili auto kao prevozno sredstvo – izabrali upravo potonje.

Ako, pak, ovaj period niste prespavali, a rođeni ste u (ne)vreme, te pritom simpatišete bilo vlast ili opoziciju, proevropsku, prorusku, desnu, levu, radikalnu, liberalnu, a ipak se čudom čudite ovome što se dešava, ne brinite, ima vam pomoći. Stikeri za oči. Zašto bi se mučili hronologijama, zašto da čitate odluke sopstvene države iz prošle decenije? Što bi se informisali o neispunjavanju obaveza koje ima Beograd, kada je bolje fokusirati se na neispunjavanje obaveza koje je preuzela Priština? Uzgred, ako ne živite na Kosovu – ne tiču vas se ni jedne ni druge, ama baš.

Još bolje. Zašto da se bavite onim što još uvek možete da promenite, a to su (ne)prilike u Srbiji, kada je (nacionalno) bezbolnije da se bavite onim što ne možete da menjate, a to su (ne)prilike na Kosovu? A istovremeno vam smeta da se Srbi iz Bosne pitaju o sastavu Vlade u Beogradu! Ako ste prespavali ili zažmurili na činjenicu da u Srbiji krajem 20. veka nije bilo pameti, snage i živaca za manjinsko stanovništvo, niti za odnose sa susedima, onda je do vas.

Obrazac iz devedesetih, a to je pendrek za manjine, na Kosovu je prigrlila sadašnja većina koja aplaudira politici – čizmom na druge. Nema veze što pod tim đonom (sve ređe) završi i poneki nezavisni albanski mislilac ili opozicionar. Sve će to kosovska narodna vlast pozlatiti podelom helikopterskog novca đacima i penzionerima, te prevremenim izborima. Nešto vam je sve ovo već poznato?

Stavovi autora ne odražavaju nužno uređivačku politiku Kim radija.

Izvor :
Kim