Stejt department pozvao Kosovo da preispita odluku o ukidanju dinara

Američki Stejt department pozvao je institucije Kosova da preispitaju odluku o ukidanju srpskog dinara kao sredstva plaćanja.

„Pozivamo Vladu Kosova da preispita ovu odluku, konsultuje se sa pogođenim zajednicama, odgovori na zabrinutosti koje je izrazila međunarodna zajednica i obezbedi dovoljno vremena za sprovođenje svojih odluka, kako bi se ublažio uticaj koji će te odluke imati na građane“, saopštio je neimenovani portparol Stejt Departmenta, a javio portal PavlovicTudej (PavlovicToday).

Izražavajući zabrinutost SAD zbog regulative Centralne banke Kosova, on je dodao da Srbija ima pravo da pruži finansijsku pomoć pripadnicima srpske zajednice na Kosovu.

„Zabrinuti smo da će uredba usvojena 27. decembra negativno uticati na etničku srpsku zajednicu na Kosovu“, dodaje se u saopštenju.

Stejt department je, takođe, podsetio premijera Kosova Aljbina Kurtija na pravno obavezujuće obaveze koje je Priština preuzela, odnosno na formiranje Asocijacije (Zajednice) srpskih opština.

„ZSO je primarni mehanizam preko kojeg bi Srbija mogla transparentno da pruži finansijsku podršku institucijama i pojedincima u okviru kosovskog pravnog okvira“, pojasnio je ovaj službenik i naglasio da je pojedincima na Kosovu koji „legitimno primaju finansijsku pomoć od Srbije potreban pristup funkcionalnom, legalnom mehanizmu preko kojeg mogu da dobiju tu podršku“.

Portparol je zaključio sve navode ističući da institucije koje pružaju vitalne usluge, poput obrazovanja i zdravstva, „moraju biti u mogućnosti da nastave sa radom“.

Izvor :
Kim, Pavlovic Today