Stejt Department o terorizmu: Nastavlja se sa niskim kaznama na Kosovu

„Nastavlja se sa izricanjem niskih kazni za krivična dela u vezi sa terorizmom na Kosovu. Iako je suočeno sa mnogim povratnicima, Kosovo radi sa zastarelom strategijom“, konstatuje se u izveštaju Stejt Departmenta za 2022. godinu.

Novi izveštaj bavi se i situacijom na Severu Kosova. Podseća se da je kosovska vlada klasifikovala više incidenata upravo kao „terorizam“, te navodi da „nestabilnosti“ ograničavaju sposobnost kosovske vlade da „potvrdi svoju vlast u tom regionu“.

Stejt Department objavio je novi izveštaj o terorizmu koji obuhvata zemlje širom sveta.

U delu dokumenta koji se odnosi na Kosovo, navodi se da su građani sa ove teritorije kao i iz inostranstva „potencijane mete za regrutovanje od strane nasilnih ektremističkih organizacija sa etnonacionalističkom ili verskom političkom orijentacijom“.

Izveštaj se bavi procesom povratka građana iz pritvorskih centara i kampova za raseljena lica u Siriji, kao i sudskim procesima koji se protiv njih vode na Kosovu.

Na Kosovo se vratilo više od 120 građana, a procenjuje se da je oko 80 odsto njih ostalo u kampovima za raseljena lica, pritvornim centrima, ili da su nestali na bojnom polju u Siriji, precizira se u izveštaju za 2022. godinu.

„Međutim, niske kazne, uslovno i prevremeno puštanje na slobodu i neorganizovan nadzor nakon puštanja na slobodu, predstavljaju bezbednosne pretnje“, naglašava Stejt Department.

Dva muškarca sa Kosova, podsećaju, vraćena su iz Sirije u zajedničkoj akciji sa albanskom vladom koju su podržale Sjedinjene Američke Države.

„Ove dve odrasle osobe optužene su za krivična dela terorizam. Ovo je bila treća operacija povratka“, navodi Stejt Department.

Tokom 2022. godine, Kosovo je gonilo sedam osoba koje su se borile u drugim zemljama, kao i jednu ženu, dodaje se u izveštaju.

„Iako je žena dobila dvogodišnju uslovnu kaznu zbog pridruživanja ISIS-u, kosovski sudovi osudili su borce na zatvorske kazne između tri i četiri i po godine zbog organizovanja i učešća u terorističkim aktivnostima ISIS-a“, navodi Stejt Department.

Takođe, dodaju da je juna Osnovni sud u Prištini oslobodio četvoricu optuženih zbog nedostatka dokaza:

„Dvojicu optuženih za pripremanje terorističkih napada u noćnim klubovima i crkvama i protiv Kosovskih snaga, a dvojicu za neprijavljivanje krivičnog dela“.

Specijalno kosovsko tužilaštvo je ujedno oktobra prošle godine podiglo optužnicu protiv Iljbera Belje (Ylber Bela), zbog organizovanja i učešća u terorističkoj grupi. On je, kako se navodi u izveštaju, vraćen na Kosovo maja meseca, tokom zajedničke repatrijacije.

Isto tužilaštvo je u decembru objavilo optužnicu protiv četiri osobe za „pripremanje terorističkih dela protiv ustavnog poretka“.

Oni su, navode, pokušali da stvore organizacionu strukturu za vršenje terorističkih dela na Kosovu tako što su stupili u kontakt sa „visokorangiranom osobom ISIS-a“.

Sud je potom u decembru oslobodio Adeu Batušu (Adea Batusha), Atdea (Athde) Arifija, Egzona Haljitija (Haliti) i Frašera Krasnićija (Frasher Krasniqi), zbog napada na kosovsku skupštinu 2016. godine.

U izveštaju se navodi da je tokom 2022, godine, iz zatvora pušteno ukupno 11 osoba osuđenih za krivično delo terorizam.

„Četiri osobe su puštene na slobodu po odsluženju kazne, još dve na uslovni otpust, a preostalih pet je preveremeno pušteno na slobodi“, navodi se.

Sever Kosova: Priština više incidenata klasifikovala kao „terorizam“

U izveštaju se pominje i bezbednosna situacija na Severu Kosova.

„Nestabilnost“ u ovom delu, ograničava sposobnost kosovske vlade da „potvrdi svoju vlast u tom regionu“, konstatuje Stejt Department.

Navodi se da „kosovske snage“, predvođene NATO-om i EULEX-om sarađuju sa Kosovskom policijom „na promovisanju bezbednog okruženja i jačanju vladavine prava“.

U delu izveštaja, koji su naslovili sa „Teroristički incidenti 2022“, podseća se da je kosovska vlada aprila meseca prošle godine proglasila oružane napade na policijske službenike na Severu Kosova – „terorističkim aktima“.

„Kosovski tužioci su ove incidente klasifikovali kao krivična dela povezana sa terorizmom i napadom na ustavni poredak“, navode.

Podsetili su i na decembarsko hapšenje bivšeg pripadnika Kosovske policije, Dejana Pantića, a zbog, kako su naveli „krivičnog dela u vezi sa terorizmom nakon napada ekspolozivnom napravom na lokalne izborne prostorije i opštinsko osoblje u Severnoj Mitrovici“.

Na međuetničke tenzije na Severu Kosova, prema oceni Stejt Departmenta, utiče i porast „ruskih dezinformacija“.

„Od potpune invazije Rusije na Ukrajinu, ambasada u Prištini je primetila porast ruskih dezinformacija i ocenila da je ona sve prisutniji pokretač nasilnog ekstremističkog razmišljanja i međuetniče polarizacije koji doprinosi međuetničkim tenzijama na Severu Kosova“, navode.

SAD obezbedile grantove za pomoć i obuku u vezi sa terorizmom

Stejt department ujedno izveštava da su obezbeđeni grantovi, odnosno program pomoći za tehničku opremu za jačanje spremnosti Uprave Kosovske policije za borbu protiv terorizma, kao i da je obezbeđena obuka za njene pripadnike.

Sjedinjene Američke Države su, dodaju, takođe obezbedile obuku i savete za specifične slučajeve i za kosovske tužioce i nastavile da obučavaju kosovske sudije o smernicama i analizama odmeravanja kazni.

„Policijski i popravni sistemi pomogli su da se radikalizacija nasilja u zatvorima smanji, kroz identifikaciju trendova i pretnji unutar kaznenih ustanova jačanjem koordinacije policije, obaveštajnih službi i popravnih institucija sa boljim razumevanjem kako se nasilni ekstremizam širi nakon zatvaranja“, poručuju.

Kosovu nedostaje detaljna strategija za suprotstavljanje terorizmu

Na kraju izveštaja Stejt departmen zaključuje da Kosovu nedostaje detaljna strategija za susprostavljanje nasilnom ekstremizmu (CVE).

„Iako je suočeno sa mnogim povratnicima, Kosovo radi sa zastarelom strategijom i akcionim planom. Međuministarska grupa zajedno sa međunarodnim organizacijama i civilnim društvom razvija kombinovanu strategiju CVE za koju se očekuje da če biti odobrena od strane Vlade Kosova 2023. godine“, poručuju.

Ujedno se konstatuje da je Kosovo nastavilo saradnju sa Albanijom i Severnom Makedonijom, kako bi unapredilo napore u suprotstavljanju nasilnom ekstremizmu i podstaklo regionalnu saradnju.

Izvor :
KoSSev