Staro Gracko nakon zastrašivanja maloletnika: Ulice puste, roditelji zabrinuti

Dan nakon što je u Starom Gracku napadnuto dvoje maloletnih Srba, ulice ovog mesta su puste. Rastimir Dabić otac napadnute devojke, za RTV Kim kaže da su uplašeni za svoju bezbednost. Meštani Starog Gracka danas nisu bili raspoloženi da govore za medije, što zbog straha, a što zbog činjenice „da nemaju ništa dobro da kažu“.

Posle sinoćnjeg praćenja a potom i zastrašivanja dvoje mladih iz Starog Gracka se osećaju bolje, ali su i dalje uplašeni, kazao je za RTV Kim otac devojke S.D.

„Danas smo malo bolje, sinoć smo bili baš uzrujani. Deca su dobro, sinoć su bila mnogo uplašena kao i svi mi, moglo je svašta da se dogodi. Deca su sinoć šetala selom, kada su skrenuli da uđu u dvorište on je bio stotinak metara udaljen od kuće, počeo je da trči i viče ka njima. Dok su ušla u kuću i zaključala vrata on je lupao i vikao izađi napolje. Zatim je počeo da udara i na prozor, a onda odustao“, naveo je Dabić.

Osoba albanske nacionalnosti, koja ih je uznemiravala, navodno je tražila svoju suprugu. Dabić kaže da je policija posle prijave razgovarala sa njegovom ćerkom i rođakom koji je bio sa njom, ali da nije upoznat da li je identifikovan napadač .

„Uplašen sam za sebe i svoju decu, mirno je, pa se nešto desi. Ne znam koji je bio njegov razlog da to uradi, niti koje je namere imao. Ali čim je u dvorištu i kući ušao nasilno, kako bi se drugi osećao“, rekao je on.

Dabić ističe da mladi u Starom Grackom nemaju mesto gde bi se okupljali i družili, pa im je šetnja kroz selo jedina mogućnost da izađu iz kuće. 

„Omladina i deca ovde nema gde da izađu, niti prošetaju. Za svaki izlazak neko je u obavezi da ih odveze i vraća. Nemaju gde da odu. Vrlo malo ima Srba“, zaključio je Dabić.

U selu je danas mirno, a na ulicama nema gotovo nikoga. One koje smo zatekli u dvorištima nisu bili raspoloženi za razgovor pred kamerama. Kažu da su uplašeni i da ne žele da ih „neko vidi na televiziji“ i da bi na taj način mogli dodatno da se izlože opasnosti.

Nekada je u ovom selu živelo oko 500 Srba, danas u 30 kuća, živi njih stotinak.

U Starom Gracku nema ni apoteke, niti prodavnice prehrambene robe, pa su Srbi prinuđeni da po osnovne životne namirnice i lekove odlaze do Lipljana ili Gračanice.

Izvor :
RTV KIM