Stano za BETU: EU i SAD traže da Priština ustanovi ZSO čime se rešava i pitanje dinara

Portparol Evropske unije Peter Stano je danas izjavio da se „stopostotno podudaraju“ stavovi Evropske unije i SAD o Kosovu i ponašanju vlasti u Prištini.

“Kad je reč o Kosovu i ponašanju sadašnje vlasti u Prištini, stavovi EU s našim američkim partnerima se stopostotno podudaraju”, izjavio je Stano.

On je time odgovorio na pitanje agencije Beta o tome da li EU deli stav američkog zvaničnika Gabrijela Eskobara da Priština nema objašnjenje zašto ne sprovodi sporazum o formiranju Zajednice srpskih opština (ZSO) čime bi se rešilo i pitanje dinara.

Stano je to rekao i na molbu da kaže da li EU takođe kao Amerikanci, smatra da postoji komunikacioni problem s kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem – kako je predočio Eskobar.

Eskobar je uoči današnje posete Prištini izjavio da SAD nikada nisu dobile “pun i razložan odgovor zašto Priština ne sprovodi nešto na šta se pravno obavezala”.

“Kosovo treba da krene napred sa tim pitanjem”, naveo je on, dodavši da “ZSO nije nova Republika Srpska, nije država u državi, nema izvršnu vlast i ne postoje nikakve ustavne prepreke za njeno formiranje”.

Beta je na brifingu za novinare u Briselu takođe zamolila Stana da potvrdi izjavu predsednika Srbije Aleksandra Vučića da specijalni izaslanik EU Miroslav Lajčak treba da u petak, 15. marta, doputuje u Beograd.

Stano je odgovorio da nije pozvan da se osvrće na najavu Vučića o dolasku Lajčaka u Beograd jer su takve posete deo Lajčakovog posla i mandata za Dijalog Srbije s Kosovom.

Izvor :
Beta, Kim