Stano: Priština ima pravo da ukine КM tablice, ali postepeno

Portparol EU Peter Stano kaže za Tanjug da je Brisel ranije ove nedelje „bio obavešten, ali ne i konsultovan“ o planovima vlasti u Prištini koje se odnose na registarske tablice i slobodu kretanja na teritoriji Кosova, a o čemu je sinoć specijalni predstavnik Miroslav Lajčak razgovarao i sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

„Prema sporazumima iz dijaloga o slobodi kretanja iz 2011. i 2016. godine, Кosovo ima pravo da postepeno ukine КM tablice (koje izdaje Srbija). Sporazumi su jasni da se na Кosovu koriste samo tablice koje izdaje Кosovo“, navodi Stano u pisanoj izjavi Tanjugu.

On dodaje da je „važno da se za implementaciju ovog plana da dovoljno vremena“, te da se on „priprema i sprovodi uz bliske konsultacije sa građanima i u skladu sa dobrom evropskom praksom“.

„Sloboda kretanja je kamen temeljac Evropske unije. Očekujemo da i Кosovo i Srbija promovišu slobodu kretanja u regionu i da deluju konstruktivno u tom pogledu i da ne postavljaju bilo kakve nerazumne prepreke koje bi ograničavale slobodu kretanja“, poručio je Stano.

On je u ime EU ponovio poziv „obema stranama“ da koriste dijalog koji vodi EU kao platformu za rešavanje svih otvorenih pitanja, uključujući i ona u vezi sa slobodom kretanja i registarskim tablicama.

„EU očekuje da i Кosovo i Srbija neguju okruženje pogodno za pomirenje, regionalnu stabilnost i saradnju u korist svojih građana. Ovo je ključno za postizanje sveobuhvatnog pravno obavezujućeg sporazuma o normalizaciji njihovih odnosa, na šta bi strane sada trebalo da se u potpunosti fokusiraju“, zaključuje Stano u izjavi za Tanjug.

Petković: EU ćutala kada je Priština ukinula neutralne tablice

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković naveo je da portparol EU Peter Stano ne poznaje sporazume za koje EU garantuje i da su evropski zvaničnici ćutali kada je Priština nasilno ukinula neutralne tablice sa oznakom „KS“.

Sporazum o slobodi kretanja, podsetio je Petković na Tviteru, kaže da će Srbi moći da biraju statusno neutralne КS tablice. Poručio je i da moramo stati na put neistinama.

„Peter Stano ne poznaje sporazume za koje EU garantuje! Sporazum o slobodi kretanja kaže da će Srbi moći da biraju statusno neutralne КS tablice! Ćutali ste kad je Priština nasilno ukinula КS tablice? Niko ne može da ukida КM oznake! STOP neistinama“, naveo je Petković na Tviteru.

Izvor :
Tanjug, RTV KIM