Stano: Pozdravljamo odluku Beograda o vozilima, očekujemo slično od Prištine

Portparol EU Peter Stano izjavio je da EU pozdravlja odluku Srbije da se omogući sloboda kretanja svim vozilima sa Kosova i istakao da je ona pozitivan korak u implementaciji sporazuma o putu normalizacije, kao i dosadašnjih obaveza dijaloga u vezi sa slobodom kretanja.

Peter Stano kaže da to pokazuje da je napredak u procesu normalizacije odnosa između Beograda i Prištine moguć.

“To takođe predstavlja korak u pravom smeru ka boljoj regionalnoj i evropskoj integraciji Zapadnog Balkana, što u konačnici koristi građanima regiona. Ova odluka otvara put za potpuno ukidanje režima nalepnica”, rekao je Stano.

Istakao je da EU sada očekuje da Priština odgovori na sličan način.

Vlada Srbija donela je odluku da se omogući sloboda kretanja svim vozilima sa Kosova, a koja će početi da važi od 1. januara.

Kako je objasnio direktor Kancelarije za KiM Petar Petković, omogućavanje učešća u saobraćaju na putevima svih vozila koja su registrovana od strane vlasti u Prištini vrši se isključivo iz praktičnih razloga, radi olakšavanja položaja pojedinaca i omogućavanja njihove slobode kretanja.

Istakao je da ta odluka ne može da se tumači kao priznavanje jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova, ne prejudicira određivanje konačnog statusa i da ne može da se tumači kao pristanak Beograda na odstupanje od prava garantovanih Rezolucijom Saveta bezbednosti UN 1244.

Izvor :
RTS, Tanjug, Kim